Umesto konzumiranja običnog belog hleba ili alternativa od integralnog brašna, heljde i spelte, na dijeti možete uvrstiti popularni hleb od lanenog semena, koji nosi sa sobom niz prednosti.Ovaj hleb se izdvaja po tome što ne sadrži gluten, a takođe ima i nizak glikemijski indeks (samo 35). Osim toga, semenke lana, od kojih se pravi ovaj hleb, poznate su po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Zašto je laneno seme dobro za vas?

Kao i većina semenki koje su bogate mastima, laneno seme ima značajnu energetsku vrednost, sa čak 534 kalorije u 100 grama semena. Međutim, ne treba se brinuti zbog ovog broja kalorija, jer su ostale hranljive vrednosti koje pruža laneno seme veoma korisne za organizam. Ovo seme je takođe bogato proteinima, sa oko 18,28 grama proteina na 100 grama, i obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom, budući da ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama lanenih semenki nalazi se 28,88 grama ugljenih hidrata, a veći deo čine biljna vlakna. Pored toga, laneno seme je izuzetno dobar izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin B1, fosfor, bakar, kao i biljna jedinjenja poput p-kumarinske kiseline, ferulne kiseline, cijanogenih glikozida, fitosterola i lignana.

Ove semenke spadaju i u najpristupačnije, naročito ako ih kupujete na meru u prodavnicama zdrave hrane. Evo i recepta za hleb od lanenog semena:

Sastojci:

  • 100 g lanenog semena
  • 6 belanaca

Priprema:

  1. Veče pre pripreme hleba, potopite laneno seme u vodu i ostavite da nabubri.
  2. Sledećeg dana dobro ocedite seme i stavite ga u blender.
  3. Odvojite belanca od jaja, dodajte ih preko semenki lana i blendajte dok se smesa ne usitni (vodeći računa da ne postane praškasta). Povremeno očistite smesu sa zidova blendera, pa nastavite sa blendanjem.
  4. Smesu sipajte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje, pa pecite 35 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
  5. Nakon pečenja, isključite rernu i ostavite hleb unutar još 45 minuta kako biste sprečili splašnjavanje prilikom iznenadnog vađenja na sobnu temperaturu.

Pogledajte video tutorijal za pripremu hleba od lanenog semena i belanaca kako biste detaljnije razumeli postupak.

Preporučujemo