Cvjeta jednom godišnje, najčešće u proljeće, a njeni cjevasti cvjetovi daju biljci posebnu egzotičnu ljepotu. Kada procvjeta, to simbolizira da će dobre vijesti uskoro stići u vaš dom.
Međutim, da bi Clivia cvjetala, potrebna joj je adekvatna njega. Preferira sjevernu stranu kuće i ne smije se izlagati jakom suncu. Voli sobnu temperaturu i zimi se ne sme čuvati ispod 10 stepeni.
Biljke se zalijevaju po potrebi i nezahtjevne su. Zimi zalijevajte oko 20 dana, a ljeti i u proljeće više. Tečno đubrivo nanosite od marta do septembra i u februaru kada se formiraju cvetni pupoljci. Mlade klivije presađuju se u veći lonac svakog proljeća kada prestane cvjetanje.

klivija zauzima mjesto u filozofiji istočnog feng šuija. Njena aura se smatra dragocjenom i posebnom, zrači nevjerovatnom energijom. Ova srećna biljka ima određena Feng Shui pravila.
Clivia se ne sme stavljati u spavaću sobu.Cveće je puno energije i može uticati na snove i izazvati nesanicu.
Biljka je idealna za uređenje dnevnih soba i kancelarija. U ovim prostorijama oni će blagotvorno uticati na životnu sredinu i eliminisati negativne uticaje. Ako stavite nekoliko novčića u njen lonac, to može donijeti prosperitet u dom i poboljšati porodičnu sreću

Preporučujemo