Problemi vezani uz srce obično su često povezani s osjećajem boli u prsima. No, treba napomenuti da se simptomi bolesti srca mogu ispoljiti na različite načine i na raznim mjestima u tijelu, uključujući i stopala. Ako primijetite oticanje zglobova ili nogu, važno je odmah potražiti liječničku pomoć, budući da taj simptom može upućivati na moguće zatajenje srca. Ova pojava otekline ili edema rezultat je nakupljanja viška tekućine, a moguće je da će se izraženost ovog simptoma pojačavati s protekom vremena.

Zatajenje srca predstavlja stanje u kojem srce ne radi učinkovito te zahtijeva primjenu određenih lijekova za poboljšanje svog funkcioniranja, prema informacijama Britanskog fondacije za srce (BHF). Konkretno, nesposobnost srca da učinkovito pumpa krv prema bubrezima rezultira zadržavanjem soli i vode u tijelu. Ovaj višak tekućine može dovesti do oticanja zglobova, stopala, nogu, pa čak i trbušnog područja, kako upozorava ova dobrotvorna organizacija. Zatajenje srca može se manifestirati kroz niz različitih simptoma, pri čemu jedan od njih podrazumijeva nakupljanje tekućine u tijelu. Takvo zadržavanje tekućine može dovesti do povećanja tjelesne mase, kako dodatno navodi BHF. Osim toga, ako se tekućina nakuplja u plućima, može uzrokovati osjećaj kratkog daha. Umor, ograničenja u izvođenju fizičkih napora, te osjećaj gušenja također su česti pokazatelji mogućeg zatajenja srca, prema Nacionalnom zdravstvenom sustavu (NHS). Među ostalim, rjeđim simptomima mogu se navesti uporan kašalj, osobito tijekom noći, otečenost trbuha, gubitak apetita i fluktuacije u tjelesnoj težini. U nekim situacijama također se može javiti osjećaj zbunjenosti.

Bolest srca može se manifestirati putem simptoma kao što su ubrzani rad srca, osjećaj lupanja srca ili nepravilni otkucaji srca. Tu su i drugi različiti pokazatelji koji mogu ukazivati na srčane probleme, a neki od njih mogu iznenaditi. Ako se povremeno osjećate loše, to ne mora nužno značiti da je vaše srce u opasnosti. Međutim, ako osjećate bol u prsima uz istodobnu mučninu, to je problem na koji treba obratiti posebnu pozornost. Grčevi u nogama mogu biti česti, ali ako osjetite “stezanje i grčeve u listovima prilikom hodanja”, kako navodi dr. Newby, to bi mogao biti znak bolesti perifernih arterija. Riječ je o bolesti koja dovodi do suženja arterija uslijed nakupljanja masnih naslaga, što može ograničiti protok krvi prema mišićima nogu.

Preporučujemo