Ovo su različite prirodne metode za liječenje gljivica na noktima koje se temelje na jednostavnim kućnim sastojcima poput kokosovog ulja, jogurta i sode bikarbone. Evo detaljnijeg objašnjenja kako primijeniti svaku od navedenih metoda:

Kokosovo ulje:
Priprema:

Koristite djevičansko, hladno prešano organsko kokosovo ulje za najbolje rezultate. Ovo ulje bogato je masnim kiselinama srednjeg lanca i ima antimikrobna svojstva.
Primjena:

Temeljito očistite nokte i područje oko njih prije nanošenja ulja.
Nanesite veliku količinu kokosovog ulja na zahvaćene nokte i kožu oko njih.
Preporučuje se ponavljanje ovog postupka najmanje tri puta dnevno kako bi se osigurala redovita primjena.
Jogurt:
Primjena:
Jednostavno uronite zahvaćene prste ili stopala u jogurt.
Ostavite da jogurt djeluje nekoliko minuta.
Nakon toga, operite stopala hladnom vodom.


Soda bikarbona:
Priprema:

Napravite smjesu soda bikarbone i hladne vode u omjeru 1:3.
Primjena:

Nanesite smjesu soda bikarbone na zahvaćene prste.
Ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja vodom.
Napomene:
Redovitost: Za sve ove metode, ključno je redovito ponavljati postupke kako bi se postigli najbolji rezultati.

 

Kontraindikacije: Prije primjene bilo kojeg prirodnog lijeka, osobito ako imate zdravstvene probleme ili alergije, važno je konzultirati se s liječnikom ili dermatologom.

Gljivične infekcije noktiju mogu izazvati različite promjene na noktima kao što su zadebljanje, promjena boje (često žućkasta ili smeđa), lomljivost, pucanje i čak odvajanje nokta od nokatne ploče. Češće su zahvaćeni nokti na nogama nego na rukama, zbog povoljnijih uvjeta za razvoj gljivica u toplim i vlažnim okruženjima, kao što su cipele.

Faktori koji pogoduju razvoju gljivičnih infekcija noktiju uključuju oštećenje nokta (npr. trauma), često vlaženje ruku i stopala, stanja smanjene imunosti (npr. dijabetes, AIDS), smanjenu cirkulaciju u donjim ekstremitetima te smanjen rast noktiju koji je često prisutan u starijoj životnoj dobi.

Strpljenje: Prirodni tretmani obično zahtijevaju vrijeme da bi se primijetili vidljivi rezultati. Budite strpljivi i dosljedni u primjeni odabrane metode.

Ove prirodne metode mogu biti korisne kao alternativa ili dopuna konvencionalnim medicinskim tretmanima. Međutim, za teže slučajeve gljivica na noktima ili ako se simptomi ne poboljšavaju, savjetuje se potražiti medicinsku pomoć radi odgovarajućeg liječenja.

 

 

Preporučujemo