“Prije braka nismo pokretali temu budućih finansija, bila sam mlada i naivna, imam dobar posao, svoj auto, naslijeđene njive od dede koje rentam, i mislila sam da ulazim u “zajednicu” zvanu brak.

Kupili smo stan, na kredit na pola i već u prvoj godini braka to na pola pod uticajem njegove majke je eskaliralo.

Gospođa se bojala da joj ne iskorištavam sina. Iako mi je bilo teško da postanem “cicija” i striktno se držim tog pola pola da on ukapira da to nije normalno.

Na drugoj godišnjici braka došao je do zaključka da ja obnavljam moju garderobu i obuću a njemu ne kupim ništa i da su mu sve čarape, gaće i majice iscjepane i da nema ni lijepih novih majica.

Nije ukapirao šta je problem, NJEGOV novac je davao bratu i majci, nije imao čak ni crni fond, crkao mu je auto jer nije uradio servis….ispala je svađa i da sam ja ovakva, onakva, iz interesa i proračunata i razvodimo se.

Bačene 2 godine, ali nemamo djecu i čitav život je predamnom. Jesam naivna kad volim, ali budala nisam.”

BONUS ČLANAK:

Bosiljak (Ocimum basilicum) je biljka s dugom tradicijom u kulinarstvu i medicini, poznata po svojim brojnim zdravstvenim prednostima. Evo detaljnog pregleda različitih načina na koje bosiljak može poboljšati zdravlje:

Zdravstvene Prednosti Bosiljka
Smanjenje Tjelesne Temperature i Nuspojava Prehlade

Bosiljak ima antibakterijska svojstva koja su učinkovita u liječenju groznica i prehlade. Pijenje čaja od listova bosiljka može smanjiti tjelesnu temperaturu i ublažiti simptome prehlade poput grebanja grla i kašlja.
Borba protiv Respiratornih OboljenjaKombinacija listova bosiljka, đumbira i meda može pomoći u liječenju prehlade, gripe, astme i bronhitisa. Ova mješavina pomaže otvaranju dišnih puteva, olakšavajući disanje.
Liječenje Upale GrlaIspiranje grla toplom vodom natopljenom bosiljkom može smanjiti upalu i ublažiti simptome upale grla.
Poboljšanje Zdravlja SrcaBosiljak može pomoći u smanjenju razine kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Redovita konzumacija može pridonijeti zdravlju kardiovaskularnog sustava.

Bosiljak je poznat po svojim adaptogenim svojstvima koja pomažu u smanjenju stresa. Preporučuje se konzumacija 12 listova bosiljka dnevno za optimalne rezultate.Poboljšanje Funkcije BubregaBosiljak jača funkciju bubrega i može pomoći u borbi protiv bubrežnih kamenaca. Kombinacija bosiljka i meda konzumirana šest mjeseci može pomoći u ublažavanju bolova i izbacivanju kamenaca.
Liječenje Oralnih ProblemaGrickanje listova bosiljka može pomoći u liječenju čireva u ustima, smanjiti bol i loš zadah.
Smanjenje Širenja Ujeda InsekataPrimjena paste od bosiljka na područje ujeda insekata može smanjiti bol i anksioznost.

Horizontal view of female hand holding fresh large leaf basil with herb garden in background

Zbog antibakterijskih svojstava, bosiljak pomaže u prevenciji bolesti desni, lošeg zadaha i karijesa.
Održavanje Zdravlja OčijuVisok sadržaj vitamina A u bosiljku pomaže u održavanju zdravlja očiju i može pomoći u pomlađivanju umornih očiju.
Zaštita DNKListovi bosiljka sadrže fitonutrijente i antikancerogene agense koji štite ćelije DNK od oštećenja uzrokovanih izlaganjem svjetlosti.
Smanjenje Sklonosti PovraćanjuZa trenutno olakšanje od upornog povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira.
Liječenje Problema s PlućimaBosiljak može smanjiti oštećenja pluća uzrokovana prehladom, tuberkulozom ili pušenjem zahvaljujući L-askorbinskoj kiselini, eugenolu i kamfenu.


Tradicionalna Upotreba Bosiljka
Bosiljak je također poznat po svojoj tradicionalnoj upotrebi u različitim kulturama:Mladi često koriste bosiljak kao začin i nose ga kao amajliju za sreću i privlačenje obožavatelja.
Vjeruje se da prskanje vode od bosiljka po kući donosi sreću, uspjeh i otjera zle duhove.
Zaključak
Bosiljak je izuzetno koristan za zdravlje i može se koristiti na mnoge načine za liječenje različitih zdravstvenih problema. Bez obzira na to koristite li ga kao začin, čaj ili u medicinske svrhe, bosiljak može značajno poboljšati vaše zdravlje i kvalitetu života.

Preporučujemo