Proljeće je savršeno vrijeme da posijete somot u svoje gredice, gdje će rasti i cvjetati. Ovaj cvet od somota tople boje je porijeklom iz Meksika, gdje se uzgaja decenijama. Od juna do novembra, sitne baršunaste glavice u žutim, narandžastim, crvenim i šarenim bojama ukrašavaće vašu baštu.
Baršun ima jak miris, koji je neprijatan, ali ne remeti naša čula.
Cvijet se koristi u narodnoj medicini. Drugim riječima, čaj od jelenjih rogova poslužit će kao prirodno sredstvo za uklanjanje mioma materice.

Postoje niski somot i visoki somot. Visoke se uzgajaju u cvjećarama za pravljenje buketa, a niže se koriste za uređenje balkona i vrtova. Kadifa će uspjeti na gotovo svakom tlu. Potrebna joj je sunčeva svjetlost i ako se redovno zalijeva formiraće grm visok 20 do 70 cm.
Baršuni znaju da se samozasijavaju, pa ako ste ih prošle godine stavili u baštu, ove godine će se samozasijati kada dođe proleće.
Cijeni uzgoj jer ne zahtijeva posebnu njegu. Samo je trebate redovno zalijevati i uklanjati izrasle cvjetove kako bi biljka mogla napredovati.
Jedini neprijatelji ovih cvjetova su puževi, koji ih jedu dok su u fazi razvoja. Stoga, budite oprezni da zaštitite ovo cvijeće od ovih grabežljivaca.
Kordiceps je prirodni insekticid, a pošto tjera krompirove i kukuruzne brašnare, cvijet se sadi uz krompir ili kukuruz. Zbog ove karakteristike, somot je poznat kao “smrdljiv”.

Preporučujemo