Neda Ukraden, rođena 16. augusta 1950. u Imotskom, ima bogatu životnu priču koja obuhvata muzičku slavu, izazove i lične traganje.Neda je već u ranom detinjstvu razvila strast prema muzici, a tokom 1970-ih i 1980-ih postala je jedna od najvećih zvezda jugoslovenske pop muzike. Iako je rođena u Imotskom, njeno detinjstvo obeležio je preseljenje u Višegrad zbog očeve karijere. To je za nju bilo emotivno teško, jer je duboko volela svoj rodni grad Imotski i osećala je odlazak kao gubitak. Neda je često isticala da se nikada nije osećala toplinu i srdačnost kao što je to doživela u Imotskom, uprkos tome što je putovala širom sveta.

Njeno seljenje nije bilo samo fizički izazovno, već i emotivno. Neda se seća da je kao petogodišnjakinja jednom prilikom pobjegla od kuće zbog usamljenosti i tek se kasnije saznalo da je potraga za njom izazvala zabrinutost i veliku potragu u lokalnom stanovništvu.Muzika je igrala ključnu ulogu u Nedinom životu, čak i u ranim godinama. Kako se razvijala, svoje prve muzičke korake napravila je sa 16 godina kada se prijavila za lokalnog solista zabavne muzike na Radio Sarajevu. Iako su njeni roditelji želeli da postane doktorka, Neda se zaljubila u muziku i svoj prvi uspeh postigla je na audiciji.

Njen muzički uspon je počeo 1967. godine kada je snimila svoju prvu pesmu “Igra bez kraja” za Radio Sarajevo i osvojila je nagradu za najboljeg debitanta. Neda je kasnije nastupala na mnogim festivalima i snimila je niz hitova, uključujući i pesmu “Zora je svanula”. Prodala je milione ploča tokom svoje karijere.Neda nije samo bila talentovana pevačica, već je i stekla obrazovanje završivši Pravni i Filozofski fakultet u Sarajevu, kao i Srednju muzičku školu pevanja.

Što se privatnog života tiče, Neda je bila u braku sa Milanom Biblijom i imaju ćerku Jelenu. Nakon razvoda, imala je nekoliko ljubavnih veza, uključujući i vezu sa Sašom Popovićem. Neda je u životu srela mnogo udvarača, ali je muzika uvek bila centralna tačka njenog života.Njen životni put je bio ispunjen izazovima i usponima, ali je Neda Ukraden ostala jedna od najvoljenijih i najcenjenijih muzičkih ikona Balkana.

 

Preporučujemo