Odrežite mrtve krajeve
Važno je osigurati da se vaša orhideja doista regenerira tijekom razdoblja mirovanja. Procesu ćete uvelike pridonijeti ako na vrijeme uklonite sve suhe mrtve dijelove – grane i lišće. To će pomoći biljci da zadrži više hranjivih tvari i energije. Kao što smo već rekli, stručnjaci za orhideje preporučuju da za rezanje koristite samo sterilizirane alate.

Osigurajte dovoljnu vlažnost
Orhideje zahtijevaju visoku vlažnost zraka, ali zalijevanje ne smije biti prečesto – dovoljno je jednom tjedno, jer epifiti radije apsorbiraju vlagu iz zraka. Dobar način da svojoj orhideji osigurate potrebnu vlagu je povremeno zamagljivanje biljke. Orhideje također vole živjeti u velikim skupinama ili skupinama od više orhideja kako bi mogle raditi zajedno na stvaranju vlastitog malog ekosustava.
Evo kako zalijevati orhideju: potopite cijelu posudu u vodu, ostavite da odstoji sat vremena, zatim ocijedite višak vode.

Malo snizite sobnu temperaturu kad padne noć
Budući da orhideje cvjetaju u skladu s prirodnim godišnjim dobima, često reagiraju na promjene temperature okoline. Započinju svoj ciklus cvatnje kada su večernje temperature niže u kasnu jesen. Kako biste to olakšali, premjestite svoju orhideju u okruženje gdje noćne temperature prirodno lagano padaju. To možete postići postavljanjem biljaka na prozorsku dasku ili razmislite o smanjenju topline u domu tijekom zimskih večeri. To će uvelike pomoći da vaša orhideja češće cvjeta.

S više od 30 000 sorti i 150 000 hibrida orhideja, sa sigurnošću se može reći da postoji orhideja koja će odgovarati svakom uzgajivaču. Ali ako ste tek krenuli u ovu avanturu, postoje neke poznate vrste koje je lakše pronaći i uzgojiti. Jedna od najpopularnijih biljaka je Phalaenopsis.

Ostale dobro poznate orhideje koje se lako uzgajaju uključuju Cattleya, Cymbidium, Dendrobium, Oncidium i Paphiopedilum. Mnogi se početnici osjećaju ugodno uzgajajući samo jednu vrstu orhideja. Ali budući da ranije spomenute popularne vrste orhideja uspijevaju u sličnim uvjetima, također možete kombinirati nekoliko različitih orhideja.

Preporučujemo