Gostujući u poznatoj emisiji Puls Srbije, renomirani meteorolog RHMZ-a, gospodin Slobodan Sovilj, otkrio je niz značajnih detalja vezanih uz nadolazeću vremensku prognozu. Prema riječima gospodina Sovilja, petak će biti obilježen rekordnim temperaturama, no očekuje se značajna promjena vremenskih prilika već tijekom subote. Osim toga, meteorolog je otkrio nekoliko ključnih informacija o nadolazećoj zimi, koja se očekuje da će se razlikovati od prethodnih godina.

U skladu s najavama stručnjaka, listopad će biti obilježen nastavkom hladnijeg, oblačnijeg te mjestimično kišovitog vremena, trend koji će se nastaviti i u studenom. Očekuje se povećana količina oborina tijekom nadolazeće zimske sezone, s predviđenom količinom od oko 180 litara po četvornom metru. Posebno obilno padavine očekuju se tijekom razdoblja od 1. prosinca do 29. veljače, s naglaskom na povećanju obilja kako kiše tako i snijega. S obzirom na deficit snijega tijekom prethodne zime, očekuje se da će ova sezona biti obilježena većom količinom snježnih padalina, posebice u planinskim predjelima.

Sovilj je istaknuo kako se u prvom dijelu zime očekuje naglo nakupljanje snijega u planinskim područjima, dok će drugi dio zime donijeti značajno više snijega i u nižim predjelima, što predstavlja promjenu u odnosu na protekle zimske sezone. Ipak, valja istaknuti kako se ova predviđanja ne mogu usporediti s količinama snijega koje su vidjele generacije koje su dulje živjele u ovim krajevima.

Nedavne promjene u vremenskim prilikama dovele su do prvih snježnih padalina u Sloveniji i Hrvatskoj, dok se snijeg proširio i na povišene predjele Bosne i Hercegovine. Iako su temperature tijekom noći pale ispod nule, snijeg nije pao u Srbiji zbog prestanka padalina. Trenutno se očekuje suho vrijeme u cijeloj zemlji, uz niske temperature od 5 do 10°C, dok je u Beogradu izmjereno 8°C. Na planinskim područjima Kopaonika temperatura se spustila na -2°C, dok je na Zlatiboru zabilježeno 3°C, a u Sjenici 4°C. Unatoč značajnom padu temperature u odnosu na vikend, snježne padavine se ne očekuju u skorije vrijeme. Prognoze ukazuju na nadprosječno toplo vrijeme do kraja listopada.

Trenutačno nema naznaka za intenzivno hladno vrijeme u bliskoj budućnosti, stoga je još uvijek prerano predvidjeti točan datum prvih snježnih padalina u nižim predjelima. Podaci iz višedesetljetne perspektive otkrivaju da je prosječan datum za prve snježne oborine u Beogradu 22. studenog, no važno je naglasiti da taj prosjek ne jamči nužno točan datum pojave snijega. Prošle zime nedostajalo je snijega u nižim predjelima, dok je travanj donio rekordne količine snijega, s akumulacijom do 30 cm u višim predjelima Beograda.

U idućim danima očekuje se suho, no hladno vrijeme u Srbiji, dok se na jugu zemlje predviđaju padaline tijekom utorka. Jutro srijede donosi hladnoću uz mogući mraz, posebice na tlu, prvenstveno u regiji Vojvodine.

Preporučujemo