Sredinom devedesetih godina, scena glazbene industrije bila je svjedokom spektakularnog pojavljivanja Vukice Veljović, koja je svoj glazbeni put započela s izdavanjem njezine prve pjesme “Crnoki đavole”. Ovaj glazbeni uradak momentalno je privukao pažnju tadašnje omladine te se brzo izdigao u široko prihvaćeni hit, koji je odjekivao na svakom koraku. Pojava ove zapanjujuće lijepe, crvenokose umjetnice izazvala je lavinu predviđanja o dugoj i zapaženoj karijeri, no stvarnost je nažalost bila daleko od očekivane.

Godinama je Vukica marljivo radila na objavljivanju niza pjesama, čime je u početku osigurala određeno glazbeno priznanje. Međutim, to priznanje bilo je prolazno. Tijekom četiri godine njezine karijere uspjela je objaviti čak tri cjelovečernja albuma, svi pod okriljem produkcije PGP-RTS-a. Njezini nastupi uživo postali su uobičajeni, čak je i gostovala u raznovrsnim televizijskim emisijama. U tim prigodama, uvijek je stavljala naglasak isključivo na razgovore o svojoj glazbi, vješto izbjegavajući otkrivanje bilo kakvih detalja o svom privatnom životu. Osobito je bila rezervirana kad bi se raspravljalo o njezinom fizičkom izgledu.Vijest o iznenadnoj smrti slavne pjevačice u dobi od samo 39 godina u njezinom rodnom Novom Sadu izazvala je šok i nevjerici među širom javnošću. U 1996. godini, uzrok njezinog tragičnog odlaska još uvijek je ostao obavijen velom tajne. Iza sebe je ostavila srceparajući ožalošćeni muž i sina. Još je više iznenađujuće to što nijedan od njezinih suvremenika nije odao zasluženo priznanje za njezin neizbrisivi doprinos glazbenoj sceni, niti odavao poštovanje njezinoj glazbi.

U tom razdoblju mnogi su primijetili njenu profinjenu prirodu, ljubazan karakter te dobronamjernu narav. Na novosadskom groblju sada se uzdiže impresivan spomenik s motivom lastavice na gramofonskoj ploči, dok se u njegovu podnožju nalazi gramofon. Danas, uspomena na Vericu živi samo u srcima rijetkih koji su je poznavali, dok su njene pjesme, nažalost, pale u zaborav. Njezin grob posjećuju samo njezina najbliža rodbina i prijatelji, koji s tugom čuvaju uspomenu na nju.

Preporučujemo