Živeti dugovečno i bezbedno može se doživeti kao interpretacija latinskog imena za biljku koju prepoznajemo kao čuvarkuću. S obzirom na sve pozitivne karakteristike koje poseduje, svaki dom bi trebalo da ugosti ovu dragocenu biljku. Čuvarkuća je povezana s Perunom, bogom groma, i koprivom, prema narodnom verovanju, postavljanje ovih biljaka na krov znači da nervozni i ljutiti gromovnik neće ciljati naš dom, jer su ove biljke njegova “rodbina”, kako objašnjava gost Jutarnjeg programa, Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar. Gotovo je nemoguće uništiti ovu izuzetnu biljku, osim ako je preplavite velikom količinom vode, naglašava Antonijević. Čuvarkuća je sukulentna biljka sa obiljem vode, evolucijski prilagođena zadržavanju vlage. Ne može se osušiti, pa je u fitoterapiji preporučljivo koristiti je samo u svežem stanju. “Eventualno bi se mogla konzervirati dodavanjem meda, ali sušenje čuvarkuće je nemoguće, zbog čega je preporučljivo imati je u svom domu, s obzirom na njenu izuzetnu bogatost vitaminima”, naglašava Momčilo Antonijević.

Blagotvorna svojstva čuvarkuće su raznovrsna. Ova biljka obiluje vitaminima A i C, ima prijatan ukus zahvaljujući jabučnoj mravljoj kiselini, sadrži šećer, sluz, gume i fitoencide – supstance s izrazito antiseptičnim dejstvom koje se bore protiv bakterija. Stoga nije nimalo pogrešno primeniti stari običaj i iscijediti malo soka u ušnu školjku kod ljudi koji pate od upale uha. Čuvarkuću često upoređuju s alojom, iako je to netačno. Aloja potiče iz Afrike, iz porodice ljiljana, a ne kaktusa, kako neki misle. Iako su poređenja često nepravedna, koristi od aloje su takođe značajne, posebno za lečenje kože, želuca i čira na dvanaestopalačnom crevu.

Mast i čaj od čuvarkuće imaju široku primenu. Čuvarkuća se može koristiti u obliku masti za negu kože. Travari cene čuvarkuću kao efikasan lek protiv herpesa, što ukazuje na njeno antivirusno dejstvo. Za ovu svrhu se često kombinuje s matičnjakom, biljkom koja se smatra prvoklasnim lekom protiv herpesa. Priprema čaja od čuvarkuće uključuje pet listova koji se preliju s 300 mililitara hladne vode, puste da provri, kuvaju pet minuta i koriste za ispiranje, što je preporuka Momčila Antonijevića, iskusnog narodnog travara. Ova biljka takođe može biti korisna za obloge od zgnječenog lišća, pružajući olakšanje od bola i delujući na virus herpesa. Sve ove mogućnosti čine čuvarkuću izuzetno vrednom i korisnom biljkom u domaćinstvu.

Preporučujemo