Tokom uobičajenog obiteljskog ručka sa svojim bliskim prijateljima, u kojem su uživali u pričama i smijehu, Tom Krist, ugledni izvršni direktor kanadske tvrtke i poznati filantrop, doživio je neočekivani obrat događaja – saznao je da je postao dobitnik velike svote novca na lutriji. Zatečen ovom viješću, Tom je u prvi mah osjećao mješavinu uzbuđenja i čuđenja. No, umjesto da se prepusti euforiji koja bi mogla pratiti takav dobitak, odmah je počeo razmišljati o tome kako bi najbolje iskoristio tu neočekivanu financijsku priliku.

Razmišljajući o svom bogatstvu i prosperitetu koji je doživio tijekom godina, Tom je brzo došao do spoznaje da novac sam po sebi neće promijeniti njegov život ili život njegove obitelji. Osjećao je duboku zahvalnost za sve što su već postigli i shvatio je da im već imaju dovoljno za udoban život. Više novca ne bi značio više sreće. S obzirom na njegovo iskustvo i vrijednosti, odlučio je koristiti ovaj novčani dobitak na način koji bi mogao stvarno utjecati na pozitivan način u svijetu.

Stoga je, s odlučnošću i predanosti, odabrao put filantropije. Odlučio je darovati cijeli iznos dobrotvornim organizacijama koje su se bavile humanitarnim radom, pomažući onima koji su uistinu najpotrebniji. Ova odluka nije bila samo impulzivna reakcija na neočekivani financijski uspjeh, već je bila rezultat njegove duboke uvjerenosti u važnost davanja i podrške zajednici.

Nakon što je donio odluku o svojoj namjeri, Tom je uspostavio kontakt s organizacijama koje su mu bile bliske srcu i koje su se bavile pitanjima koja su mu bila važna. Njegova djeca, koja su od djetinjstva bila uključena u razne dobrotvorne aktivnosti, s oduševljenjem su podržala očevu odluku i zajedno su istraživali načine kako najbolje iskoristiti taj novac kako bi pomogli drugima.

Nakon nekoliko mjeseci, kada je došao trenutak da preuzme svoj dobitak, Tom je to učinio na suptilan i diskretan način. Iako je svjestan da će njegova odluka privući pažnju javnosti, Tom je želio zadržati svoju anonimnost koliko god je to moguće. Nije ga zanimalo javno priznanje ili slava, već jednostavno osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti što je mogao napraviti nešto pozitivno i korisno s tim novcem.

Njegova djeca, Mandy i Jack, koji su odrasli gledajući primjer dobrote i altruizma svog oca, bili su ponosni na njegovu odluku i nesebičnost. Podsjećali su se riječi njihove majke koja je uvijek naglašavala važnost davanja i podrške onima kojima je to najpotrebnije.

Tom je smatrao da je to najbolji način da počasti sjećanje na svoju voljenu suprugu Jen, koja je izgubila bitku s rakom pluća godinu dana prije. Za Tomovu obitelj, ovaj novčani dobitak nije bio samo materijalno bogatstvo, već je bio prilika da ostave naslijeđe koje će nastaviti živjeti kroz dobrotvorne projekte i akcije koje podržavaju.

I tako je Tom Krist, s poniznošću i ljubavlju u srcu, darovao cijeli iznos dobitka od 40 milijuna dolara organizacijama koje su se borile za bolje sutra. Njegova gesta dobrote i humanosti ostavila je trajan pečat u srcima mnogih, dok je nastavio svoj život s istim osjećajem skromnosti i posvećenosti koji su ga uvijek krasili.

Preporučujemo