Oni ljudi koji se godinama bore sa viskom kilograma često su čuli savjete da preskoče večeru kao sredstvo za gubitak težine. No, je li ovakav pristup stvarno koristan za opće zdravlje? Može li se tako složeno pitanje pretilosti riješiti tako jednostavno?

Odgovor na ovo pitanje dolazi od ugledne ruske liječnice, Ane Belosove, poznate autorice u području nutricionizma i zdrave prehrane. Ona ističe da dugotrajno izostavljanje obroka, što je neminovno ako zadnji obrok pojedete u 18 sati, ima negativne učinke na organizam. Dr. Belosova objašnjava razloge ove tvrdnje.

Kada tijelo ostane bez hrane 12 sati ili dulje, dolazi do fluktuacije u razini šećera u krvi, s naizmjeničnim porastima i padovima. To predstavlja značajan rizik jer glukoza služi kao glavni izvor energije za brojne stanice u tijelu, posebno za one u mozgu.

Značajne fluktuacije razine glukoze u krvi mogu dovesti do poremećaja raspoloženja, što kasnije može rezultirati određenim fiziološkim promjenama. Stoga se strogo savjetuje da se izbjegava produljeno “gladovanje krvi” zbog tih implikacija.

Kako bi se postiglo smanjenje tjelesne težine, Ana, kao stručnjakinja za prehranu, ne preporučuje pridržavanje “pravila dijete” o ograničavanju unosa hrane nakon 18 sati. Umjesto toga, predlaže slobodno konzumiranje hrane tijekom tog vremena.

Prema riječima nutricionista, čak i ako doručkujete u 6 ujutro nakon što ste posljednji obrok pojeli u 18 sati prethodnog dana, još uvijek postoji 12-satni razmak između obroka, što se smatra produljenim razdobljem posta. Kako biste to izbjegli, preporučuje se jesti svakih šest sati, pritom pazeći na izbor namirnica. Navečer je preporučljivo konzumirati lagane i niskokalorične opcije poput svježeg sira sobne temperature.

 

 

Preporučujemo