Kad krompir postane zelen, to može ukazivati na prisutnost štetnih tvari, ali prije nego što odbacite zelenkastu krumpirovu kožu, važno je razumjeti zašto se to događa i kako to može utjecati na vaše zdravlje.

Kada krompir izložite svjetlu, počinje proizvoditi klorofil, pigment koji daje biljkama zelenu boju. To znači da promjena boje na površini krompira nije neuobičajena, ali može biti pokazatelj prisutnosti štetnih tvari.

Klorofil sam po sebi nije opasan i može se naći u mnogim prehrambenim proizvodima. Međutim, prisutnost klorofila može ukazivati na prisutnost solanina, koji je otrovan za ljude.

Solanin se stvara zajedno s klorofilom kada je krompir izložen svjetlu. Iako štiti povrće od insekata i mikroorganizama, za ljude je otrovan jer može oštetiti stanične membrane i negativno utjecati na crijevnu propusnost.

Iako guljenje krompira može ukloniti dio solanina, značajan dio ostaje u pulpi krompira. Čak ni kuhanje, pečenje ili prženje ne smanjuje znatno razinu solanina.

Ako krompir ima male zelene točkice, možete ih odstraniti i krompir konzumirati, ali ako je zelenilo rašireno, preporuča se izbjegavati njegovu konzumaciju.

Kako biste spriječili stvaranje solanina, najbolje je krompir čuvati na suhom i tamnom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti i ekstremnih temperatura. Ovo će smanjiti izloženost svjetlu i smanjiti šanse da se razvije zelena boja i solanin.

 

Preporučujemo