Zmije imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa, što ih čini osjetljivim na različite mirise u okolini. Evo nekoliko stvari koje ih mogu privući i savjeti kako se zaštititi od njih:

Ostaci hrane: Iako zmije same po sebi ne traže ostatke hrane, oni mogu privući glodare koji se hrane tim ostacima. Zbog toga je važno čistiti dvorište od hrane i otpada.

Miris vodozemaca: Zmije koje žive u vodi ili su poluvodene mogu biti privučene mirisom vodozemaca poput žaba ili riba. Također, miris ptica, njihov izmet ili gnijezda, kao i ptičja jaja, mogu djelovati kao magnet za zmije.
Feromoni: Zmije mogu osjetiti feromone koje ispuštaju druge zmije, posebno tijekom sezone parenja.

Da biste se zaštitili od zmija, možete posaditi biljke u svom vrtu čiji mirisi odbijaju zmije, poput zmijske biljke, nevena, božikovine i hrizantema.

Ako vas zmija ugrize, važno je ne paničariti. Osoba ima oko četiri sata prije nego što otrov izazove trajna oštećenja u organizmu, pa je važno potražiti medicinsku pomoć što je prije moguće.

Hitna pomoć treba primijeniti protivotrov i pratiti protokol za liječenje ugriza zmije. Hirurško liječenje može biti neophodno ako dođe do nekroze tkiva ili velikog otoka.

Preporučujemo