Herpes simplex virus (HSV) može izazvati oralni herpes (uzrokovan HSV-1) ili genitalni herpes (uzrokovan HSV-2), pri čemu je HSV-1 češći uzročnik oralnog herpesa, dok je HSV-2 češće povezan s genitalnim herpesom. Virus se prenosi bliskim kontaktom s osobom koja ga nosi.

Nakon prvotne infekcije, HSV ostaje neaktivan u ganglijima, ali povremeno se aktivira, uzrokujući simptome herpesa.

Kod oralnog herpesa, tipični simptomi su male ranice na rubovima usana ili, manje uobičajeno, na sluznici tvrdog nepca.

Iako mnogi traže prirodne načine liječenja herpesa, važno je znati da se virus ne može jednostavno eliminirati. Ipak, određeni tretmani mogu spriječiti ili trajno ublažiti simptome.

Prvi znakovi herpesa uključuju svrab u ustima ili na usnama, čireve, groznicu, glavobolju, bol u tijelu i zglobovima. Da biste ublažili simptome, izbjegavajte dodirivanje otvorenih mjehurića, dijeljenje osobnih predmeta i ljubljenje s drugima koji imaju otvorene rane.

Preporučuje se korištenje blagog sapuna i tople vode za čišćenje područja. Umjesto kupovnih krema, možete koristiti eterična ulja za smanjenje svrbeža. Jačanje imunološkog sustava zdravom prehranom i promjenom načina života također može pomoći u kontroli herpesa i drugih virusa koji miruju u tijelu.

Kontrola okidača početnih simptoma herpesa može značajno smanjiti učestalost i ozbiljnost njegovih napada.
Redovita higijena, posebno pranje ruku, ključna je za sprječavanje širenja virusa herpesa na druge dijelove tijela ili na druge ljude.

Prirodni tretmani poput eteričnih ulja mogu pružiti olakšanje od simptoma herpesa, ali uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije korištenja takvih metoda.
Poboljšanje općeg zdravlja, uključujući pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu i smanjenje stresa, može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju učestalosti herpesa.

Osobe koje često imaju napade herpesa trebale bi izbjegavati izlaganje potencijalnim okidačima poput sunčeve svjetlosti, stresa ili loše prehrane kako bi smanjile rizik od novih napada.

 

Preporučujemo