Krvni pritisak, poznat i kao pritisak, je sila koja se vrši u krvnim sudovima. Čitanja krvnog pritiska obično pokazuju dva broja: gornji (sistolički) i donji (dijastolički) pritisak. Na primjer, krvni pritisak od 120/80 mmHg znači da je sistolički pritisak 120, a dijastolički 80. Normalan krvni pritisak je kada su oba broja unutar ili ispod 120/80 mmHg.

Hipertenzija, ili visok krvni pritisak, postaje sve češća bolest danas. To je stanje u kojem je krvni pritisak iznad normalnog opsega. Održavanje normalnog krvnog pritiska može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti bubrega. Krvni pritisak između 120/80 mmHg i 139/89 mmHg naziva se “prehipertenzija”.

Visok krvni pritisak obično nema simptome, a mnogi ljudi možda ne znaju da ga imaju sve dok ne dožive srčani ili moždani udar. Snižavanje krvnog pritiska na normalne vrijednosti (120/80 mmHg) može značajno smanjiti rizik od tih događaja.

Lečenje visokog krvnog pritiska obično uključuje redovno uzimanje propisanih lijekova. Pored toga, promjene u načinu života igraju ključnu ulogu, uključujući redovnu fizičku aktivnost, prestanak pušenja, ograničavanje konzumacije alkohola, održavanje zdrave težine i pravilnu ishranu. Za neke ljude samo promjene u načinu života mogu biti dovoljne za kontrolu krvnog pritiska, dok drugi mogu zahtijevati i lijekove.

Preporučujemo