Manastir Ostrog u Crnoj Gori ima izuzetan duhovni i mistični značaj koji je prepoznat širom sveta. Nalazi se na visokoj planini s pogledom na Nikšić, privlačeći vernike i turiste iz različitih delova sveta. Bezbrojne priče i izveštaji svedoče o izvanrednim događajima i neobjašnjivim čudima koja su se odigrala u prostorijama manastira.

Jedna intrigantna legenda tvrdi da će se vaše molitve uslišiti ako se popnete na planinu bosonogi do Ostroga. Ipak, put do manastira nesumnjivo je izazovan, zahtevajući veliku hrabrost i izdržljivost zbog brojnih prepreka na putu. Od podmuklih oštrih stena do trnovitog rastinja i vrelog peska, ove prepreke čine već težak put još fizički zahtevnijim. Bez obzira na muke puta, pobožni vernici s radošću podnose bol i neugodnost, čak i s krvavim stopalima stižu do manastira kao vidljiv dokaz svoje nepokolebljive posvećenosti i pobožnosti svojoj veri. Takve žrtve i čini predanosti smatraju se neophodnim za približavanje božanskoj suštini prisutnoj unutar ovih svetih zidina i za uspostavljanje veze s njom.

Međutim, nedavni trend komercijalizacije bacio je senku na suštinu svetosti manastira. To je jasno vidljivo u pojavi malih restorana i kafića koji su se smestili u nekada mirnom dvorištu manastira. Ova komercijalizacija ne samo da narušava atmosferu mira kojom je manastir nekada zračio, već postavlja pitanja o autentičnosti i integritetu duhovnog iskustva koje posetioci traže unutar njegovih svetih zidova. Bez obzira na ove izazove, duhovni značaj manastira Ostrog i dalje ostaje neprolazan. Takođe, manastir Kumanicu, smešten na granici Srbije i Crne Gore, i dalje zadržava svoj duhovni integritet, povezan s brojnim pričama o čudesnim isceljenjima i božanskim intervencijama.

Preporučujemo