Trendovi u odabiru imena stalno se mijenjaju, a trenutno su popularna kratka i nekonvencionalna imena koja imaju posebne konotacije. U Srbiji, primijetan je trend odabira imena koja imaju porijeklo s Bliskog istoka. Evo tri ženska imena koja su popularna u Srbiji i njihova predivna značenja:

Sara: Ime Sara potječe od arapskog korijena i označava ženu visokog statusa, vladaricu ili princezu. Na arapskom jeziku, “Sara” znači osobu koja donosi oduševljenje i radost onima koji je poznaju. Ovo ime je široko omiljeno u različitim oblicima kako u muslimanskim, tako i u kršćanskim zajednicama. U posljednjih nekoliko godina, ime Sara je među 10 najpopularnijih imena za djevojčice u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji. To može biti zato što mnogi roditelji odlučuju nazvati svoje kćeri po vlastitim bakama koje su možda nosile to ime. Međutim, ime Sara ima bogatu povijest i duboko značenje koje možda nije široko poznato među roditeljima koji ga odabiru jednostavno zato što je moderno.

Ema: Ime Ema ima različito podrijetlo i značenje jer je skraćenica za nekoliko različitih imena. U Srbiji se često koristi kao skraćenica za ime Emilia, dok se kod muslimana povezuje s Emina ili Emira. Osim toga, ime Ema potječe od njemačke riječi “ermen,” što znači “cijela” i “univerzalna.” To je prekrasno ime koje pristaje djetetu bez obzira na njegovo podrijetlo.

Hannah: Ime Hannah ima arapsko podrijetlo i više značenja, uključujući razumijevanje, iskustvo i inteligenciju, posebno u vezi sa ženama. Također se izvodi iz arapske riječi “hannan,” koja znači “milost” i povezana je s biljkom kane. Ime Hannah koristi se u različitim oblicima na više jezika, a među popularnima u Europi su Hana, Hanna i Hannah. Tijekom prve polovine 20. stoljeća, ime Hanna bilo je umjereno popularno u nekim europskim zemljama, poput Češke i Njemačke.Trendovi u odabiru imena često odražavaju društvene i kulturne promjene te individualne preferencije roditelja, a ova imena predstavljaju primjere suvremenih trendova u Srbiji.

Preporučujemo