U ovom tekstu pokazat ćemo da lovor ima brojne prednosti izvan uobičajene upotrebe. Posebno ćemo dati recept za lovorov sirup i lijek za kašalj u obliku čaja od lovorovog lista, između ostalog.
Vjekovima se lovorov list koristio i kao začin i kao ljekoviti sastojak. To je prvenstveno zbog njegovih antiseptičkih svojstava i njegove sposobnosti da smanji upalu.
Lovor obiluje vitaminima B grupe kao što su niacin, piridoksin, pantotenska kiselina i riboflavin, koji poboljšavaju funkcionalnost nervnog i mišićnog sistema, doprinose metaboličkom i hormonalnom blagostanju. Osim toga, lovor sadrži niz minerala, uključujući bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, kalijum, selen i cink.
Čaj od zaliva koristi se u liječenju bolesti organa za varenje, anoreksije, gubitka apetita, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, kao i za dezinfekciju područja gdje se nalaze virusi gripe, prehlade i razni drugi mikroorganizmi.
Ima sedativni učinak i stoga se može koristiti i u slučajevima nervoze, nervoze i nesanice, ali može izazvati halucinacije ako se koristi u prevelikoj količini. Osim toga, lovorov list je od velike pomoći u liječenju gihta i reume.Eterično ulje lovora se uspješno koristi u liječenju bolesti limfnih čvorova jer poboljšava imunitet.Ako nekoliko kapi utrljate u područje limfnih čvorova,limfnih žlijezda, oslobodite se nelagode.
Lovorovo ulje se može koristiti i za inhalaciju kada postoje problemi sa respiratornim traktom, može smanjiti neugodan čest kašalj, podstaći nas da iskašljavamo sluz i izbacimo sluz iz pluća.
U praksi fitoterapije neophodno je koristiti samo listove koji su u potpunosti sazreli, a nikako one koji su još u fazi pupanja.
Lovorov list pokazao je svoju efikasnost u kozmetici, a posebno je efikasan u liječenju peruti i promicanju cjelokupnog zdravlja vlasišta. Ključni je sastojak brojnih krema i losiona namijenjenih masnoj koži, kao i šampona i proizvoda za njegu kose.
Žao mi je, ali mi dati tekst “Lovorov list za lepinje” nije dovoljan da ponovo kreiram novi tekst. Možete li mi dati više informacija ili konteksta kako bih mogao napraviti novi tekst za vas?
Uzmite 5 lovorovih listova veće veličine i sameljite ih u najfiniji mogući prah. Stavite prašak u posudu sa 96% alkohola, napunite posudu sa 100 ml navedene tečnosti. Ostavite smjesu da odstoji 7 dana, nakon čega je treba procijediti. Prije nanošenja obavezno poparite stopala u 3 litre tople vode sa kašičicom sode bikarbone. Nakon što ste dovoljno isparili stopala, osušite ih i nanesite smjesu na tabane. Zatim navucite par kraćih pamučnih čarapa i zavalite se.

Preporučujemo