U neposrednoj blizini Šapca leži grad Draginje, poznat po svojoj reputaciji kao najbogatija romska zajednica na tom području. Uprkos njegovoj skromnoj prošlosti, sjećanja Milana, koji je odrastao u ovom selu prije 60 godina, otkrivaju neasfaltirane ceste i odsutnost ulične rasvjete. Unatoč siromašnim uvjetima, mještani su se usredotočili na stočarstvo te kasnije na rad u inozemstvu kako bi osigurali bolju budućnost za sebe. Ovaj trend nastavljaju današnji stanovnici, često putujući u Beč kako bi radili više poslova istovremeno.

Iako Draginje privlači znatan broj posjetitelja tijekom kolovoza, veći dio godine selo je gotovo pusto. Kuće u selu, izgrađene kao monumentalne palače, svojim bijelim kameno-ukrašenim pročeljima i gipsanim figurama divljih životinja poput lavova, konja, labudova i sokolova stvaraju jedinstveni vizualni dojam. Međutim, ovaj tradicionalni stil postupno gubi popularnost, a mnogi mještani radije ulažu u modernu unutrašnjost poput brendiranih zavjesa, pločica “Louis Vuitton” i “Versace”, dizajnerskih sofa te ormara.

Unutar ovog područja, svaka kuća ima najmanje 200 četvornih metara, s veličinom koja ovisi o financijskim mogućnostima vlasnika. Slađana Damjanović, domaćica zaposlena u ovom području, vodi novinare kroz neke od tih impresivnih domova, pri čemu su većina stanovnika starije žene dok se ostatak obitelji nalazi u Beču.Prije nekoliko desetljeća, trend izgradnje raskošnih kuća s gipsanim lavovima i drugim ukrasnim elementima započeo je s jednom kućom, a potom se proširio na mnoge druge. Promjena fasadnog stila postala je uobičajena, pri čemu se bijeli kamen zamjenjuje sjajnim, reflektirajućim površinama, dok su ograde od kovanog željeza postale standardni elementi, unatoč visokim troškovima. Uz luksuzna vozila poput Mercedesa i BMW-a, mnogi mještani Draginje sve više ulažu u visokokvalitetne namještaj i pribor, te su često u potrazi za luksuznim bazenima koji se uvoze iz Austrije.

Iako se neki od stanovnika Draginje rijetko vraćaju u svoje domove, često se odlučuju za ulaganje u nekretnine u Beču, dok mnogi od njih žive odvojeno od svojih obitelji, šaljući novac svojim kućama za izgradnju. Bez obzira na sve promjene, Draginje i dalje privlači pažnju svojim impresivnim kućama, oslikavajući čvrstu vezu između tradicionalne i moderne estetike.

Preporučujemo