POTREBNI SASTOJCI:
150 ml (½ šolje) toplog mleka
35 g (2 3/4 kašike) šećera
5 g (1 kašičica) instant kvasca
1 jaje
1 kašika ulja za kuvanje
325 g (2½ šolje) brašna
1/4 kašičice soli
½ kašičice praška za pecivo
15 g (1 kašika) putera
šećer
puter od kikirikija

NAČIN PRIPREME:
U posudu za mešanje dodajte toplo mleko, šećer i instant kvasac i umutite sve dok se dobro ne sjedini, a zatim dodajte jaja i ulje za kuvanje. Razbijte jaja i umutite dok se dobro ne sjedine, a zatim postepeno dodajte brašno, so i prašak za pecivo i dobro promiješajte.
Dodajte još jedan dio brašna, pa miješajte i nastavite sa dodavanjem dok se svo brašno ne potroši. Umesite testo rukama, pa dodajte puter i nastavite da mesite dok se dobro ne sjedini i ne ujednači. Pokrijte tijesto i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 45 minuta.
Kada je gotovo testo prebaciti na radnu površinu i umesiti u kuglu.Testo podeliti na dva dela i svaki deo oblikovati u kuglu. Svaki komad tijesta poravnajte oklagijom, zatim podijelite na 8 trouglova, poklopite i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 40 minuta.
Stavite veliki, duboki tiganj na šporet na laganoj vatri, zatim zagrejte malo ulja i pržite krofne dok ne poprime tamno zlatno smeđu boju. Upotrijebite viljušku da probušite rupu na strani krofne, a zatim premjestite čokoladu u vrećicu i provucite fil kroz rupu. Pospite krofne šećerom i uživajte u krofnama sa čokoladnim filom.

 

 

Preporučujemo