Srčana bolest često može biti neprimjetna ili se manifestira simptomima koji nisu tipično povezani s srcem, što može otežati dijagnozu i liječenje.

Srčana bolest se često povezuje s bolom u grudima, no ona može manifestirati na različite načine, uključujući oticanje stopala, što može biti znak zatajenja srca, upozorava NHS.

Oticanje nogu, poznato kao edem, može biti indikator zatajenja srca, jer srce ne pumpa krv pravilno do bubrega, što rezultira zadržavanjem tekućine u tijelu, navodi Britanska fondacija za srce (BHF).

Osim oticanja, zatajenje srca može uzrokovati i druge simptome poput umora, kratkog daha, ili čak neobičnih simptoma kao što su mučnina, bol u nozi ili čak bol u ruci, što može biti znak ozbiljnih srčanih problema.

Profesor kardiologije, David Newby, ističe važnost reagiranja na neobične simptome, kao što su jaka bol u grudima uz mučninu ili bol u nozi, te savjetuje potražiti liječničku pomoć u takvim slučajevima, jer mogu biti znakovi srčanog udara ili perifernih arterijskih bolesti.

Zatajenje srca može uzrokovati i neobične simptome poput gubitka apetita, povećanja ili gubitka težine te konfuzije, što bi moglo biti znak upozorenja za potencijalne srčane probleme.
Poznavanje i prepoznavanje manje uobičajenih simptoma srčanih problema može biti ključno za pravovremeno liječenje i prevenciju ozbiljnih komplikacija.

Bol u ruci ili čak obamrlost može biti znak srčanog udara, stoga je važno odmah reagirati i potražiti medicinsku pomoć.
Neobični simptomi poput bolova u nogama, posebno prilikom hodanja, također mogu ukazivati ​​na probleme sa cirkulacijom i srčanom funkcijom.
Odgovarajuća dijagnoza i liječenje srčanih problema često zahtijeva temeljito ispitivanje simptoma i kliničku procjenu od strane kvalificiranog liječnika.

Ljudi često zanemaruju manje uobičajene simptome, poput mučnine ili bolova u udovima, što može dovesti do zanemarivanja ozbiljnih srčanih problema.
Rani znakovi zatajenja srca mogu biti suptilni i lako ih je previdjeti, stoga je važno biti svjestan različitih manifestacija ove bolesti.

Dobra zdravstvena njega uključuje rano prepoznavanje simptoma i pravovremeno reagiranje kako bi se spriječile ozbiljne posljedice srčanih problema.
Informiranje javnosti o različitim manifestacijama srčanih problema može doprinijeti poboljšanju svijesti i pravovremenom djelovanju u slučaju sumnje na srčane probleme.

Preporučujemo