Ako ste sami i osjećate simptome koji bi mogli ukazivati na srčani udar, važno je odmah reagirati i potražiti pomoć. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

Nemojte oklijevati: Čak i ako niste sigurni da se radi o srčanom udaru, bolje je pozvati hitnu službu i potražiti medicinsku pomoć nego riskirati.
Budite svjesni simptoma: Simptomi srčanog udara mogu se razlikovati, ali uključuju bol u prsima, neobičan umor, bol u trbuhu, kratkoću daha, mučninu, vrtoglavicu i pretjerano znojenje. Neke osobe, posebno žene i starije osobe, mogu imati neobične ili manje uobičajene simptome.

Pozovite hitnu službu: Ako osjećate simptome srčanog udara, nazovite hitnu službu ili zamolite nekoga da to učini za vas. Ne čekajte ili se oslanjajte na samopomoć ako sumnjate da doživljavate srčani udar.
Ostanite smireni: Pokušajte ostati smireni i udobni dok čekate dolazak hitne pomoći. Pokušajte duboko disati i izbjegavati stresne situacije.


Ne vozite se sami: Ako je moguće, nemojte voziti sami do medicinske ustanove. Zamolite nekoga da vas odvede ili pričekajte dolazak hitne pomoći.
Slijedite upute hitne pomoći: Kada hitna pomoć stigne, surađujte s medicinskim osobljem i slijedite njihove upute. Pružite im sve potrebne informacije o vašem stanju i simptomima.
Ne uzimajte lijekove na svoju ruku: Nemojte uzimati nikakve lijekove bez prethodnog savjetovanja s medicinskim stručnjakom ili hitnom pomoći.
Sjećajte se, brza reakcija i pravovremena medicinska intervencija ključni su u liječenju srčanog udara i smanjenju rizika od komplikacija.

Preporučujemo