Kada popijemo šolju čaja, iskorišćene vrećice čaja se prirodno bacaju u smeće. Ovo je nedvojbeno rasipno jer se vrećice čaja mogu ponovo koristiti na različite načine.
sud
Prilikom pranja posuđa možete koristiti kesice čaja koje ste već koristili jer čaj ima dezinfekciono dejstvo. Uz čaj, posuđe može ponovo postati sjajno i čisto. Potopite ih u sudoper, napunite vodom i dodajte tri iskorištene vrećice čaja. Ostavite ih da odstoje preko noći i možete lako ukloniti svu prljavštinu sljedećeg jutra.
pirinač
Ako volite rižu, ali ponekad želite da “začinite” njen blagi okus, vrećice čaja mogu biti od pomoći. Dok se pirinač kuva, u vodu dodajte iskorišćene kesice čaja. Ovo će učiniti ukus pirinča još ukusnijim.
biljka

Biljke koje ukrašavaju vaš dom takođe mogu imati koristi od čaja. Čaj ima svojstva koja sprječavaju pojavu gljivica i plijesni. Iskorišćene vrećice čaja dodajte u kipuću vodu. Nakon hlađenja, koristite ovu vodu za zalivanje biljaka.
gadan miris
Čaj ima sposobnost da maskira neprijatne mirise. Na primjer, možda nije loša ideja da stavite iskorištene vrećice čaja na dno kutije za otpatke ili u kutiju za otpatke vaše mačke.
kupatilo
Možete koristiti vrećice čaja kao dopunu kupanju i osjetit ćete blagodat umirujućeg mirisa. Osim toga, antioksidansi u čaju su dobri za vašu kožu. Za potpuno opuštajući osjećaj koristite čaj od kamilice ili jasmina.
ujeda insekata
Stavite ohlađenu, iskorištenu vrećicu čaja na mjesto ugriza i svrab će se odmah smanjiti. Isti savjeti vrijede i kada izgorite na suncu.
kosa
Ako patite od čestog opadanja kose, čaj vam može pomoći. Potopite tri ili četiri kesice čaja u toplu vodu i ostavite da odstoji pola sata. Nakon što operete kosu šamponom, sipajte “čaj” na kosu bez ispiranja. Dodatni savjet: Ako koristite čaj od kamilice, a kosa vam je plava, možete dodatno posvijetliti kosu. Ljudima s tamnom kosom savjetuje se da piju crni čaj kako bi kosa dobila bronzani sjaj.
tepih
Imate lijep tepih u dnevnoj sobi, ali više ne miriše? Prije usisavanja rasprostrite suhi sadržaj vrećice čaja na tepih i ostavite da odstoji neko vrijeme.
cipela
Kao i tepisi, vrećice čaja mogu pomoći u održavanju vaših cipela. Ostavite korištene suhe vrećice čaja u cipelama preko noći i loši mirisi će biti stvar prošlosti.

Preporučujemo