Ako ste skloni malokrvnosti, podložni bolestima ili imate srčane probleme, razmotrite dodavanje kozjeg mleka u svoju ishranu. Prema tvrdnjama nutricionista, kozje mleko podstiče bolje i brže iskorišćavanje gvožđa u krvi, doprinosi obnavljanju hemoglobina i preporučuje se osobama koje pate od malokrvnosti. Osim toga, iako sadrži 4,4 odsto mlečnih masti, što ga čini masnijim od kravljeg mleka, kozje mleko se mnogo lakše vari.

Kozje mleko obiluje proteinima, vitaminima B kompleksa, mineralima i kalcijumom. Ova namirnica ima dugu istoriju upotrebe ne samo kao hrane već i kao sredstva za lečenje različitih bolesti. Razlikuje se od kravljeg mleka po sastavu masnoća, s obzirom da su masnoće u kozjem mleku sastavljene od sitnijih kapljica, što omogućava bržu razgradnju enzimima u organima za varenje. Kozje mleko se potpuno vari za samo 40 minuta, dok je za kravlje mleko potrebno oko dva i po sata.

Preporučuje se konzumiranje jedne čaše kozjeg mleka dnevno kako bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma. Važno je napomenuti da ne bi trebalo konzumirati u velikim količinama. Najblagotvorniji za organizam su mladi sir ili mleko s oko 10 odsto masnoća. Kozje mleko se pokazalo korisnim za regeneraciju jetre, posebno kod problema poput masne jetre, te je odlično i za osobe s cirozom ili upalom jetre, kao i za one koje pate od mononukleoze. Istraživanja ukazuju da kozja surutka ima izuzetan učinak na obolele delove jetre u takvim slučajevima.

Dodatno, istraživanja sugerišu da je kozje mleko posebno pogodno za ishranu dece i bolesnika zbog svoje bolje svarljivosti i izražene kiselosti. Deca koja konzumiraju kozje mleko umesto kravljeg pokazuju brži rast, veću telesnu masu i bolju strukturu kostiju. Kroz istoriju, kozje mleko preporučivalo se kao lek za jačanje imuniteta i pluća, te je bilo važno u borbi protiv tuberkuloze. Savremeni lekari sve više propisuju kozje mleko kao odličan saveznik u borbi protiv stresa zbog prisustva vitamina B1, B2, B6 i B12, koji pozitivno utiču na jačanje nervnog sistema.

Kozje mleko sadrži puno proteina, a malo laktoze, što ga čini pogodnim izborom za osobe koje ne podnose laktozu. Samo jedna šolja kozjeg mleka može obezbediti čak 18 odsto dnevnih potreba deteta za proteinima, dok šoljom kravljeg mleka pokrivamo samo 13 odsto. Takođe, kozje mleko ima manje laktoze u poređenju s kravljim, što ga čini povoljnim za osobe koje imaju problem s laktozom.Osim toga, kozje mleko sadrži 13 odsto više kalcijuma, 25 odsto više vitamina B6 i vitamina A, 134 odsto više kalijuma, tri puta više nijacina i čak četiri puta više bakra u odnosu na kravlje mleko.

Preporučujemo