Mnogo je faktora koji utiču na zdravlje srca, od kojih su najvažniji prehrana i fizička aktivnost. Šta se dešava kada napravimo pauzu? Medicinski stručnjaci kažu da neke “noćne” aktivnosti mogu uticati na zdravlje i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti
Kardiolog dr. Katie Tomasko kaže da ako se noću bacate i okrećete u krevetu, to može negativno uticati na zdravlje vašeg kardiovaskularnog sistema. Rekla je da to ima veze sa krvnim pritiskom, koji pada kada dobro spavate.
Ako imate problema da zaspite ili se često budite tokom noći, krvni pritisak će vam sigurno biti povišen, kaže Tomaško. – Povećan stres je štetan za zdravlje srca, što dovodi do povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Naučna istraživanja također pokazuju da je nesanica, poremećaj spavanja koji otežava uspavljivanje ili ostanak u snu, povezana s raznim kardiovaskularnim bolestima, uključujući visok krvni tlak, bolesti srca i zatajenje srca.
Ako već imate srčano oboljenje, nesanica može povećati rizik od pogoršanja stanja. Nedavno istraživanje objavljeno u Sleep Advances pokazalo je da nesanica povećava rizik od srčane insuficijencije, moždanog udara i kardiovaskularne smrti.
Istraživači su uključili 1.082 pacijenta koji su imali srčane bolesti ili su primili neku vrstu

intervencije za liječenje začepljenih arterija. Na početku studije, 45% pacijenata patilo je od nesanice, a 24% je reklo da je koristilo tablete za spavanje u protekloj sedmici.
Tokom prosječnog praćenja od 4,2 godine, uočeno je čak 364 ponavljajuća velika štetna srčana događaja kod 225 pacijenata.
Kada su pacijenti s nesanicom upoređivani s onima bez nesanice, utvrđeno je da je nesanica značajno povezana s kroničnim srčanim nuspojavama – čak i nakon kontrole kardiovaskularnih faktora rizika, komorbiditeta i simptoma anksioznosti i depresije.

Preporučujemo