Na ovom zadivljujućem putovanju ulazimo u intrigantne izbore doručka tri uticajne srpske ličnosti: patrijarha Pavla, proslavljenog naučnika Nikole Tesle i proslavljenog psihijatra Vladete Jerotića. Ove eminentne ličnosti ne samo da su ostavile neizbrisiv trag u srpskoj istoriji, već su ispoljile i jedinstvene preferencije kada je u pitanju njihova jutarnja ishrana.  Jutarnji obrok trojice Srba koji su najduže živeli, patrijarha Pavla, Nikole Tesle i Vlade Jerotića, ilustrovao je koncept konzumiranja minimalne hrane za maksimalno zadovoljstvo. Ovaj pristup je naglasio njihovu posvećenost skromnosti i izbjegavanju pretjeranog uživanja u jelu.

 

 

Patrijarh Pavle je posebno bio poznat po svojoj nepretencioznosti i sklonosti skromnoj ishrani. Veoma je cijenio koprivu, često ju je unosio u svoje obroke, a njegova omiljena pića su uključivala paradajz i sok od koprive. Nikola Tesla je bio snažan zagovornik zdrave ishrane i isticao je važnost pravilne ishrane. Posebno je istakao značaj konzumiranja dva dobro izbalansirana obroka dnevno.

 

 

 

Među svojim preferiranim izborom hrane, Tesla je imao naklonost prema mleku, jajima (posebno belancima), pirinču i supi od luka i celera obogaćenoj puterom. Visoko je cijenio nutritivnu vrijednost voća i ohrabrivao njihovo uključivanje u ishranu, a istovremeno je priznao da su ograničene količine šećera dozvoljene. Vladeta Jerotić je istakao važnost da zdravlje mozga damo prioritet u odnosu na zadovoljenje stomaka. Kao dio svoje svakodnevne rutine održavanja oštrog pamćenja, posvetio je pažnju engleskim jezikom u ranim satima dana i posvetio vrijeme upoznavanju sa lirskim kompozicijama naših poštovanih pjesnika.

 

Ove tri uticajne osobe ujedinilo je njihovo zajedničko uvjerenje da postoji moralni aspekt prakticiranja umjerenosti u jelu i piću. Oni su čvrsto vjerovali da podleganje pretjeranom uživanju nikada ne bi trebalo rezultirati robovanjem vlastitim željama. Njihova filozofija o ishrani i izdržavanju ne samo da je podstakla dug život, već je i olakšala stanje opšteg blagostanja.

Preporučujemo