Žena se nakon dugotrajne borbe s uočljivom crnom mrljom na leđima odlučila obratiti dermatologu radi vještačenja kako bi utvrdila porijeklo mrlje. Na kraju je otkrila nešto što nije očekivala.

U zrelim godinama od 85, odlučila se riješiti upornog crnog prištića koji ju je godinama mučio na leđima. Video je zabilježio taj trenutak iz prve ruke.

Uobičajena praksa je da se voće, uključujući banane, označava naljepnicama, koje se često bezbrižno uklanjaju prije konzumacije. Međutim, te oznake sadrže važne informacije o tehnologijama uzgoja. Oznake bi trebale sadržavati numeričke kodove koji pružaju uvid u proces uzgoja.

Ako se na oznaci nalazi pet brojeva, a prvi je devet, voće je organski uzgojeno, dok početak s osmicom ukazuje na GMO. Banane s kodom 84011 bile bi genetski modificirane.

Madeži koji se pojavljuju na leđima obično su bezopasni, ali važno je pratiti promjene u boji, obliku i veličini, jer takve varijacije mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Genetika, sunčeva svjetlost i hormonalne promjene utječu na pojavu madeža. Promjene u madežima, poput promjene boje, oblika ili veličine, ili prisutnost svrbeža, peckanja ili krvarenja, mogu biti znakovi problema poput raka kože.

BONUS;

KADA SE PIJE VITAMIN D?

Tekst govori o važnosti vitamina D za opće zdravlje, ističući njegovu ulogu u jačanju kostiju, poboljšanju raspoloženja i podršci zdravlju cijelog organizma. Preporučuje se konzumacija vitamina D uz obrok jer je topiv u mastima, što ga čini učinkovitijim kada se uzima s hranom. Iako se doručak obično smatra dovoljnim izvorom zdravih masti, ljudima se preporučuje da vitamin D uzimaju ujutro.

Za one koji preferiraju uzimanje vitamina D uveče, savjetuje se konzumacija s hranom koja sadrži masti, poput orašastih plodova. Posebno se naglašava važnost suplementacije vitaminom D tokom zimskih mjeseci kada je izloženost suncu ograničena.

Napominje se da prekomjerna konzumacija vitamina D može biti štetna, dovodeći do nakupljanja previše kalcija u tijelu, što može oslabiti kosti i oštetiti bubrege i srce. Stoga je važno pridržavati se preporučenih doza kako bi se izbjegle negativne posljedice prekomjerne konzumacije.

Preporučujemo