Teško je biti siguran da je meso prošlo potrebne kontrole samo zato što se pojavljuje na policama supermarketa ili mesnice. Štaviše, teško je istovremeno tvrditi da je svježa, odnosno da se nije pokvarila.
U nastavku ćemo vam predstaviti na šta morate obratiti pažnju prilikom kupovine mesa i kako odrediti da li je meso svježe. Kontrola kvaliteta mesa u Srbiji je redovna, ali nedovoljno detaljna.
deklaracija
Kao i kod svakog drugog proizvoda, prvo na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine mesa su tvrdnje. Sigurnije je uzimati domaće meso, što nije neuobičajeno, a i skuplje je, ali za to postoji razlog. Kupovinom mesa domaće proizvodnje smanjujete vjerovatnoću kvarenja mesa. Prema Pravilniku o deklaracijama, označavanju i oglašavanju prehrambenih proizvoda Meso i prerađevine od mesa, deklaracija, pored naziva proizvoda, mora sadržavati i podatke o dodatoj vodi.
boja mesa

Boja mesa je osnovni test kojim se može utvrditi da li se meso pokvarilo, bez obzira da li je prošao navedeni rok prodaje. U nastavku otkrivamo osnovne razlike u bojama koje biste trebali zapamtiti.
piletina
Prilikom pregleda piletine obratite pažnju na područje oko kostiju. Ova područja ne smiju biti tamne boje, a grudna kost mora biti elastična. Svježa piletina se najbolje prepoznaje po svjetlijoj boji i neutralnom mirisu.
govedina
Govedina je, s druge strane, prirodno crvene boje i čvrste je teksture. Tekstura ovog mesa treba da bude tanka, a ne široka. Žute masne vene ukazuju na to da je životinja starija. Ako vidite sive ili crne dijelove na svojoj govedini, nemojte je kupovati. Bez obzira kupujete li odrezak, odrezak ili neki drugi specijalitet govedine, trebali biste se pridržavati ovog pravila. Kod mljevenog mesa mogućnost prevare je najveća. Da biste to učinili, najbolje je da mesar samelje meso ispred vas.
ovčetina
Ako je u pitanju jagnjetina, meso treba da bude svetlo roze boje i čvrsto kao goveđe. Ako je jagnjetina zamrznuta, miris se smanjuje ili eliminiše, prenela je Agromedija.

Preporučujemo