Ako želite da smršate, izbacite holesterol iz organizma i uravnotežite hormone, jedite ovo voće svaki dan.
Nar se naziva kraljevskim voćem, ne zbog krune koju ima na vrhu ploda, već zbog jedinstvenog sastava i velikog broja korisnih svojstava. Nar se široko koristi u medicinske svrhe. Ovo voće sadrži kompletan vitaminsko-mineralni kompleks koji ima nevjerovatne efekte na ljudski organizam. Ispostavilo se da sok od nara sadrži čak 15 vrsta aminokiselina, od kojih se 6 može naći samo u mesu osim nara. Dakle, ako se odlučite odreći mesnih proizvoda, tvari koje su vam potrebne za dobro zdravlje možete dobiti iz nara.

Šta šipak radi našem tijelu:
može povećati nivo hormona
Ulje sadržano u sjemenkama nara dokazano obnavlja hormonsku ravnotežu u tijelu. Žene treba da obrate posebnu pažnju na ovo voće jer može ublažiti menstrualne bolove, glavobolje i pomoći u menopauzi.
Djeluje kao prirodni inzulin
Nar je veoma koristan za dijabetes. Uzmite 0,5 kašičice soka od nara 4 puta dnevno za snižavanje šećera u krvi.
Povećajte hemoglobin
Osobama koje pate od anemije preporučuje se da piju 0,5 šolje razblaženog soka od nara 3 puta dnevno, 30 minuta pre jela, dva meseca.
Dezinfikujte usta
Kada imate stomatitis, faringitis ili upalu grla, kora nara može ublažiti bol i dezinficirati grlo i usta.
ublažiti pritisak
Nar je neophodan i osobama sa visokim krvnim pritiskom jer može sniziti krvni pritisak bez negativnog uticaja na organizam. Ovo voće takođe ima umirujuća svojstva. Da biste smirili nervni sistem i oslobodili se nesanice i anksioznosti, potrebno je da pijete čaj sa suvim membranama nara.
poboljšati pamćenje
Dokazano je da upotreba 8 grama soka od nara tokom četiri nedelje značajno poboljšava mere verbalne i vizuelne memorije.

Ublažite upalu
Kod oboljenja bubrega, jetre, zglobova, očiju, ušiju i polnih organa, lekari preporučuju upotrebu kore nara. Za pripremu treba uzeti 2 supene kašike iseckane kore, preliti sa 1 šoljom vrele vode i tečnost kuvati na šporetu 30 minuta. Zatim procijedite listove čaja i dodajte malo kipuće vode. Ovaj lijek uzimajte 2-3 puta dnevno po 50 ml pola sata prije jela.
smanjiti glad
Ako popijete samo 1 šolju soka od nara dnevno, može vam pomoći da održite svoju težinu jer vam pomaže da se duže osećate sitima. Naučnici tvrde da je za ovaj efekat zaslužni polifenoli sadržani u soku, koji su poznati po svojoj sposobnosti da suzbijaju apetit.
Prevencija bolesti kardiovaskularnog sistema
Redovna konzumacija nara može značajno smanjiti rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, 0,5 ml soka od nara tri puta dnevno može zaštititi od srčanih bolesti i moždanog udara.

Preporučujemo