Za žene koje prolaze kroz menopauzu, važno je obratiti pažnju na ishranu koja može pomoći u regulaciji težine.
Avokado, koji je poznat kao izuzetno zdrava hrana u keto ishrani, može biti ključna namirnica u ovom procesu.

Kontrola težine postaje izazovna za mnoge žene tokom menopauze. Iako se često misli da su uzroci krive loše prehrambene navike i nedostatak tjelesne aktivnosti, istina je da hormonalne promjene također mogu imati negativan uticaj na tjelesnu masu. Kako nivoi estrogena i progesterona opadaju, povećava se rizik od dobijanja tjelesne tezine.

Održavanje uravnotežene ishrane, redovno vježbanje i uvođenje detoksikacijskih praksi su ključni u borbi protiv viška kilograma. Važno je izbjegavati određene namirnice poput slatkiša, masnih i slanih jela, kao i brze hrane. S druge strane, postoje specifične namirnice koje se preporučuju i koje mogu olakšati gubitak težine, a među njima se ističe avokado.

Sa samo 234 kalorije, jedan srednje veliki avokado obiluje mononezasićenim mastima, ali to ne znači da će vam povećati težinu ako ga uključite u ishranu. Naučno je dokazano da jedinstvena kombinacija vlakana i masti u ovom voću stvara dugotrajan osjećaj sitosti i smanjuje apetit.

Studije su pokazale da osobe koje konzumiraju avokado imaju tendenciju da unose manje kalorija tokom dana i da gube težinu kada ga uključe u obrok. Osim toga, avokado je prepoznat kao hrana koja može regulisati nivoe estrogena.

Avokado sadrži šećer poznat kao manoheptuloza, koji poboljšava osjetljivost na insulin i smanjuje inzulinsku rezistenciju. Ovaj jedinstveni šećer, zajedno sa optimalnom kombinacijom biljnih masti, vlakana i ugljenih hidrata u avokadu, potiče tijelo da sagori masti.

Avokado, poznat kao “keto hrana”, potiče sagorijevanje masti u tijelu inhibirajući skladištenje masti, što olakšava prirodni proces regulacije težine.

Osim što pomaže u gubitku težine, avokado nudi i niz drugih zdravstvenih benefita. Jača imunitet, sadrži više kalijuma od banana, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima, smanjuje nivo holesterola i promoviše zdravlje očiju i vida.

Preporučujemo