Smrt dr. Majkla Mozlija, britanskog medicinskog stručnjaka poznatog po savjetima o zdravlju na BBC-u, izazvala je tugu i brojna pitanja. Kako je moguće da neko ko godinama daje zdravstvene savjete strada od vrućine? Dr. Mozli je pronađen na grčkom ostrvu Simi, nakon što je nestao dok je hodao po užarenom suncu.

Posljednji Trenuci Dr. Mozlija
Dr. Mozli, koji je imao 67 godina, pronađen je dva dana nakon nestanka. Ležao je pored zidića s nogama podignutim na obližnju stenu, pokušavajući očigledno primijeniti medicinski savjet za sprečavanje nesvjestice. Simptomi poput vrtoglavice, mučnine, znojenja i glavobolje mogu biti znak nadolazećeg moždanog ili srčanog udara. Glavni savjet u takvim situacijama je sjesti ili leći s uzdignutim nogama kako bi se spriječio pad.

Međutim, dr. Mozli je napravio nekoliko kritičnih grešaka. Umjesto da se vrati u sobu brodićem, odlučio je pješačiti natrag preko ostrva. Posljednji put je viđen oko 14 sati, dok je sunce peklo na temperaturi od 40°C. Svi mještani su se već sklonili u hlad zbog nesnosne vrućine. Dr. Mozli je, zaštićen samo malim kišobranom i kačketom, krenuo na put prema marini, koji je bio dug 2,5 km. Nažalost, skrenuo je na pogrešnom mjestu, čime je dodatno produžio put.

Utjecaj Visokih Temperatura na Zdravlje
Stručnjaci za urgentnu medicinu naglašavaju da visoke temperature mogu ozbiljno utjecati na zdravlje, naročito kod osoba s postojećim kardiovaskularnim problemima. Organizam se dodatno napreže kako bi regulirao tjelesnu temperaturu, što opterećuje srce i krvne sudove. Dehidratacija, koja često prati izlaganje vrućini, može dovesti do zgušnjavanja krvi i stvaranja tromba, povećavajući rizik od infarkta. Preveliko širenje krvnih sudova uslijed toplote može izazvati pucanje oslabljenih krvnih sudova u mozgu.

Da biste spriječili negativne posljedice visokih temperatura, važno je slijediti nekoliko ključnih savjeta:

  • Ograničite Fizičke Aktivnosti na Otvorenom: Tokom najtoplijeg dijela dana, od 10 do 16 sati, izbjegavajte fizičke aktivnosti na otvorenom.
  • Pronađite Hladovinu i Često Pravite Pauze: Ako morate biti napolju, držite se hlada i često pravite pauze u rashlađenom prostoru.
  • Nosite Laganu Odjeću Svijetlih Boja: Obucite laganu, komotnu odjeću koja će vam pomoći da se osjećate hladnije.
  • Nosite Zaštitnu Opreme: Nosite šešir sa širokim obodom i sunčane naočare kako biste se zaštitili od sunca.
  • Redovno Pijte Dovoljne Količine Tečnosti: Nemojte čekati da osjetite žeđ. Izbjegavajte alkohol i kofein jer oni doprinose dehidrataciji.
  • Prilagodite Terapiju: Ako ste na terapiji, provjerite sa svojim doktorom treba li prilagoditi doze tokom vrućina.

Briga za Starije i Osetljive
Posebnu pažnju treba obratiti na starije ukućane, članove porodice, prijatelje i komšije. Starije osobe su posebno osjetljive na visoke temperature. Pružite im pomoć i obavite vanjske poslove umjesto njih kada je to moguće.

Slučaj Dr. Mozlija
Dr. Mozli je otišao na dugu šetnju drugi dan nakon dolaska na godišnji odmor, ne uzimajući u obzir promjenu klime iz Velike Britanije u Grčku. Pešačio je u najtoplijem dijelu dana, noseći tamnu majicu i bermude, s malim kišobranom i kačketom kao jedinom zaštitom. Imao je samo jednu flašicu vode i nije nosio mobilni telefon, što je dodatno otežalo njegovu situaciju.

Tragična smrt dr. Majkla Mozlija podsjeća na ozbiljnost opasnosti koje visoke temperature predstavljaju za zdravlje. Bez obzira na nivo znanja i iskustva, svi smo podložni rizicima ekstremnih vremenskih uvjeta. Stoga je važno pratiti preventivne mjere, prilagoditi svoje aktivnosti i paziti na najosjetljivije članove zajednice kako bismo izbjegli slične tragedije.

Preporučujemo