Gost Channel 4 dr Michael Moseley otkriva kako superhrana utiče na povišen krvni pritisak i upalne procese u tijelu.
To je cvekla koja ima mnoge zdravstvene prednosti. Cvekla je bogata nitratima, koji se u našem telu pretvaraju u azotnu kiselinu. Doktori napominju da ovo pomaže protok krvi kroz tijelo, što može smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara.
“Cvekla je bogata nitratima. Bakterije u pljuvački pretvaraju nitrate u azot oksid, što uzrokuje širenje krvnih sudova, čime se povećava dotok krvi u ekstremitete”, objašnjava dr. Mosley, dodajući da su stari Grci i Rimljani bili uvjereni u zdravstvene prednosti cvekla.
“Dnevno uzimanje soka od cvekle može značajno uticati na krvni pritisak. Jedna studija je pokazala da svakodnevno žvakanje cvekle nekoliko sedmica može dovesti do pada prosječnog krvnog tlaka. Ako se nastavi, može imati povoljan učinak na smanjenje rizika od moždanog udara i bolesti srca”, dodao je doktor, na osnovu velike studije. Osim toga, redovna konzumacija cvekle je dobra za rad mozga. Dr. Mosley kaže da cvekla može povećati protok krvi u ključnim područjima mozga.

“Jedna studija je otkrila da kombiniranje soka od cvekle s vježbanjem povećava povezanost u dijelovima mozga koji kontroliraju kretanje. Otkrili su da su oni koji su vježbali i pili sok od cvekle pokazali aktivnu motoričku moždanu mrežu koja je bila sličnija mlađim ljudima. Stoga, pijenje soka od cvekle pomaže da mozak ostane mlad”, zaključio je.

Preporučujemo