Priča o vodenici Save Savanovića u selu Zarožje, Srbija, privlači pažnju zbog svoje povezanosti s legendom o poznatom srpskom vampiru. Vodenica se smjestila na obali Rogačice i vremenom je postala središte mnogih narodnih priča i strahova koji su se prenosili s generacije na generaciju. Prema legendi, Sava Savanović je bio meštanin sela Zarožje koji se nakon smrti pretvorio u vampira. Njegovo proganjanje posetilaca vodenice trajalo je sve do 1880. godine, kada je pronađen njegov grob, a zatim proboden glogovim kolcem, jedinim oružjem koje može ubiti vampira.

Legenda o Savanoviću dobila je širu popularnost nakon što je pisac Milovan Glišić napisao priču “Posle devedeset godina”, inspirisanu ovom legendom.I danas, meštani Zarožja čuvaju priče o strahu od vampira i paranormalnim pojavama povezanim s vodenicom. Leptirica koja se često pojavljuje u blizini vodenice i dalje je izvor straha i fascinacije za mnoge. Ekranizacija Glišićeve priče kroz film “Leptirica” dodatno je doprinela popularizaciji ovog mesta kao turističke atrakcije.

S obzirom na interesovanje turista za ovo mesto, predlozi su se pojavili da se vodenica preda na upravljanje turističkoj organizaciji kako bi se iskoristio njen turistički potencijal. Renovirana vodenica i dobro održan prilazni put omogućavaju posetiocima da uživaju u ovoj misterioznoj i istorijski značajnoj lokaciji.vodenica Save Savanovića, Sava Savanović

 

Međutim, mnogi i dalje oprezno prilaze ovom mestu, i danju i noću, ponekad noseći sa sobom različite amajlije i simbole za zaštitu od zlih sila.Legenda o Savi Savanoviću dodatno obogaćuje folklor i mitologiju Srbije i privlači znatiželjnike koji traže doživljaj iz srpske nadnaravne baštine.Meštani su suglasni da bi ovo mjesto moglo biti značajna turistička atrakcija te se nadaju da će se to i ostvariti.

vodenica Save Savanovića, Sava Savanović

Preporučujemo