Zubne ciste često ostaju bez simptoma sve dok ne narastu ili izazovu bol. Pravovremeno lečenje u početnoj fazi obećava povoljne prognoze, dok zanemarivanje može rezultirati gubitkom zuba.Cista na zubu predstavlja patološku promenu u obliku ovalne šupljine u koštanom tkivu vilica, ograničena opnom i ispunjena tečnim ili kašastim sadržajem. Najčešće proizlaze iz zubnog kvara koji širenjem izaziva zapaljenje korena zuba, prenoseći se na kost kroz vrh korena, a ponekad mogu biti rezultat traumatskih procesa.CISTE NA ZUBIMA OBIČNO SE OTKRIJU KAD POČNU DA BOLE: Ako se na vreme leče prognoza je dobra, ako se zapuste - OSTAĆETE BEZ ZUBA

Dr. Nataša Vukadinović, specijalist ortopedije vilica, ističe da ciste u početnoj fazi često ne uzrokuju smetnje, otkrivajući se slučajno rendgen snimcima ili kada izazovu bol zbog svog rasta. Prvi simptomi obično uključuju bol i otok, što pacijente navodi da potraže stomatološku pomoć.

Terapija obuhvata lečenje kanala korena zuba, a zatim hirurško uklanjanje cistične formacije. Defekti nakon uklanjanja ciste retko su toliko veliki da zahtevaju primenu veštačke kosti. Sve intervencije mogu se sprovoditi uz lokalnu anesteziju, uz primenu antibiotika i analgetika. Precizno i pažljivo sprovedeni terapijski postupci obično sprečavaju ponovnu pojavu ovakvih promena. Prevencija cista na zubima svodi se na održavanje adekvatne oralne higijene, redovne stomatološke preglede, snimanje zuba prema preporuci stomatologa, pravovremenu terapiju bruksizma i stiskanja zuba, izbegavanje hrane koja snižava pH vrednost usne duplje, kao i izbegavanje velikih termičkih promena.

Preventivne mere za sprečavanje pojave cisti na zubima uključuju održavanje higijene i pravilno pranje zuba, redovne stomatološke preglede, snimanje zuba po preporuci stomatologa, pravovremenu terapiju bruksizma i stiskanja zuba, izbegavanje hrane koja snižava pH vrednost usne duplje, kao i izbegavanje iznenadnih termičkih promena.Ako se terapijski postupci sprovedu precizno i pažljivo, šanse za ponovno pojavljivanje ovakvih promena su minimalne.

Preporučujemo