U ovom zimskom periodu, kada se čini da nam bolesti vrebaju na svakom koraku, možemo posegnuti za starim, provjerenim receptima naših baka koji su se pokazali kao efikasni u borbi protiv raznih zdravstvenih tegoba.

Jedan od ključnih saveznika u toj borbi je žalfija, biljka koja je već stoljećima poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Ova biljka nije samo začin u kulinarstvu, već i moćan lijek za brojne bolesti. Žalfija je posebno efikasna u tretiranju problema s grlom, infekcijama disajnih puteva te infekcijama u ustima. Takođe pomaže kod želudačnih problema i crijevnih infekcija, dok smanjuje temperaturu, groznicu i bolove u tijelu koji se javljaju kod prehlade i gripe.

Cimet takođe ima svoje mjesto u ovom arsenalu protiv bolesti. Njegova sposobnost čišćenja organizma od bakterija, uključujući i one koje su otporne na standardne antibiotike, čini ga neprocjenjivim saveznikom u borbi protiv raznih infekcija.

Jedan od recepata koji možete isprobati je mješavina žalfije i cimeta za tretiranje infekcija disajnih puteva. Rastopite šećer u mlijeku, dodajte žalfiju i cimet, pustite da odstoji, procijedite i pijte tri puta dnevno.

Ako više preferirate tinkture, možete napraviti tinkturu od žalfije. Stavite usitnjene listiće žalfije u alkohol i ostavite da odstoji mjesec dana. Nakon toga, procijedite i uzimajte 10 do 15 kapi tinkture tri puta dnevno.

Za one koji vole rakiju, postoji recept za rakiju od žalfije koja takođe može poslužiti u prevenciji bolesti. Potopite listiće žalfije u rakiju, dodajte med nakon tri nedelje, ostavite još tri nedelje, povremeno promućkajte i pijte po malo svakodnevno.

Važno je napomenuti da ovi recepti nisu preporučljivi za trudnice i djecu, ali za odrasle mogu biti veoma korisni. U borbi protiv zimskih bolesti, ovi prirodni lijekovi mogu biti vaša prva linija odbrane. Sretno!

Preporučujemo