Vršnjačko nasilje u Srbiji i dalje predstavlja ozbiljan problem, unatoč brojnim mjerama koje država preduzima. Posljednja žrtva brutalnog nasilja vršnjaka je djevojčica S., u sedmom razredu osnovne škole “Jovan Dučić” na Novom Beogradu. Djevojčici je jedan od školskih drugova snažno šutnuo u glavu, što je rezultiralo slomljenim nosem i potrebom za operacijom. Iako se oporavila od operacije, djevojčica se sada boji novog nasilja od strane vršnjaka."ĆERKI MI JE POLOMIO NOS, A ONDA PRETIO DA IMA SPISAK I DA ĆE DA IH POBIJE" Očajna majka iz Beograda u strahu od dečaka nasilnika

Majka djevojčice izjavila je da je školski drug koji joj je nanio teške tjelesne povrede i dalje prisutan u školi, a prema njenim saznanjima, nije kažnjen za svoje postupke. Ona izražava opravdan strah za sigurnost svoje kćerke, jer dečko koji joj je naneo povrede i dalje prisustvuje nastavi. Majka izražava zabrinutost i nelagodu što njena kćerka i nasilnik dijele istu učionicu.

Majka je istakla da se incident dogodio izvan škole, nakon nastave, kada je dečko snažno šutnuo njenu kćerku u glavu, uzrokujući krvarenje nosa i potrebu za medicinskom intervencijom. Majka također navodi da je nakon incidenta dečko pretilo razredu da ima “spisak” i da će ih sve pobiti, što dodatno povećava zabrinutost roditelja.Prema rečima majke, incident se dogodio 2. novembra nakon završetka škole, kada je dečko udario njenu ćerku u glavu, uzrokujući joj teške povrede i lom nosa. Majka takođe tvrdi da je dečko pretila razredu nakon napada i da je rekao da ima spisak ljudi koje će pobiti. Ova majka, zajedno s drugim zabrinutim roditeljima, izražava strah i nezadovoljstvo činjenicom da dečko koji je izazvao povrede i dalje pohađa nastavu u istom razredu.Ovakvi slučajevi vršnjačkog nasilja ističu hitnu potrebu za ozbiljnim mjerama i sustavnom prevencijom u školama kako bi se osigurala sigurnost i dobrobit učenika.

Preporučujemo