SASTOJCI:
Količina margarina od 250 grama.
Količina masti o kojoj se govori je tačno 250 grama.
Jedna supena kašika soli.
Potrebno je mjerenje dva decilitra mlijeka.
Jedno pakovanje kvasca u dehidriranom obliku, obično se koristi za pečenje i fermentaciju.
Jedan kilogram brašna.
Dvije mjere granulirane saharoze.
Dodavanje laganog praha ili šećera na površinu deserta ili konditorskog proizvoda obično se naziva “prskanjem”. “Prevlačenje” se odnosi na proces potpunog prekrivanja predmeta slojem određene supstance, kao što su čokolada ili prezle.
Jedno usamljeno jaje.
susam

PRIPREMA:
Pomiješajte margarin, mast, šećer i sol. Zagrijte mlijeko na mlaku temperaturu kako biste spriječili opekotine prsta. U smjesu dodajte mlijeko, zajedno sa brašnom koje ste pomiješali sa suvim kvascem. Korištenje ove metode je brža i lakša alternativa čekanju da svježi kvasac naraste. Osim toga, utjecaj suhog kvasca na tijesto je manje primjetan.
Zatim preostaje samo da se u posudi umesi testo, a kada se umesi, još malo izvaditi i staviti na dasku i mesiti dok ne bude potpuno glatko.
Poenta o brzini ovih kolača je da se tijesto ne smije pustiti da naraste, već da naraste odmah dok ga mijesite.
Napredovala je do debljine prsta (Mangupova prva runda je ispala malo tanja, ali je u drugoj rundi već izvodio vratolomije). Nakon toga nožem izrežite gornji dio tijesta na kvadrate. Pogačice skidamo sa najmanjom mogućom buđom, a čašica rakije bi bila dobra mera (osim ako neko ne pije rakiju iz čaše od 2 decilitra).
Kada izvadimo pogačice, tepsiju stavite u posudu za pečenje i stavite na vrh. Ostavite ih da odstoje oko pola sata ili više. Zatim premažite umućenim celim jajima i pospite susamom.
Iako svaka domaćica ili kuvar poznaje svoju rernu, svi se peku na 180°C 20 minuta. Općenito, važno je da se lijepo ispeku i da budu jestivi.
Zaključak: Mangup tako dobro pravi ove kolače, zar se neću natjerati da ih napravim? Odlični su i ima ih puno u ovoj veličini. Imaju samo dvije loše strane: vrlo su zarazne, a ako prežive, svježe su!

Preporučujemo