Vrijes, također poznat kao vriština, predstavlja visoki zimzeleni grm s dugom poviješću cijenjen zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava.
Posebno je poznat po svojoj sposobnosti otapanja različitih vrsta kamenaca te čišćenju krvi, kao i liječenju reume, artritisa i gihta.
Uz to, koristi se i u borbi protiv infekcija bubrega, mokraćnog mjehura te mokraćnih kanala.

Bogat je raznim ljekovitim tvarima poput arbutina, tanina i saponina, s naglaskom na svoju sposobnost otapanja kamenaca.
Tradicionalna medicina preporučuje vrijesak kao učinkovito sredstvo protiv svih vrsta kamenaca, no za optimalne rezultate potrebno je redovito konzumiranje čaja od ove biljke kroz nekoliko mjeseci.

Čaj od cvjetova vrijeska, posebno onih ubranih u jesen, smatra se posebno učinkovitim protiv žučnih, bubrežnih i kamenaca mokraćnog mjehura te pridonosi liječenju upala bubrega, mokraćnog mjehura, mokraćnih kanala, prostate, jajovoda i jajnika.
Također poboljšava cirkulaciju krvi, smanjuje razine šećera i masnoća u krvi te pomaže u borbi protiv ateroskleroze, loše cirkulacije u nogama i oscilirajućeg krvnog tlaka.

Osim kao čaj za unutarnju primjenu, vrijesak se koristi i za vanjsko liječenje.
Kupke od vrijeska koriste se u liječenju kožnih osipa, ekcema, prišteva, lišajeva i gljivica, dok se oblozi primjenjuju kod upala oka, glaukoma i konjunktivitisa.

 

Preporučujemo