Bubrezi igraju ključnu ulogu u filtriranju toksina iz našeg tijela, čime održavaju naše cjelokupno zdravlje. Pravovremeno prepoznavanje simptoma oštećenja bubrega može značajno povećati šanse za uspješno liječenje. U nastavku su navedeni neki od glavnih simptoma koji mogu ukazivati na probleme s bubrezima. Ako primijetite više od jednog simptoma, preporučuje se da se obratite ljekaru.

1. Oticanje zglobova, stopala i lica
Jedan od prvih znakova problema s bubrezima može biti oticanje na određenim dijelovima tijela, poput zglobova, stopala, ruku i lica. Ovo se događa zbog akumulacije tečnosti u tijelu, jer bubrezi nisu u stanju učinkovito filtrirati i eliminirati višak tekućine.

Oticanje i zatezanje kože oko zglobova i na licu.
Otisci čarapa ili cipela koji ostaju na nogama.
2. Promjene u urinu
Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina, stoga promjene u boji, mirisu ili frekvenciji uriniranja mogu ukazivati na problem.

Upozoravajući znakovi:Bolno mokrenje.
Prisutnost krvi u urinu.
Rijetko mokrenje ili osjećaj potrebe za čestim mokrenjem, posebno noću.
3. Mučnina i povraćanje
Ako bubrezi ne mogu učinkovito ukloniti toksine iz tijela, može doći do nakupljanja štetnih materija, što može uzrokovati osjećaj mučnine i povraćanje.

Šta tražiti:Stalna mučnina, posebno nakon obroka.
Povraćanje bez očiglednog razloga.
4. Osjećaj umora
Osjećaj umora koji ne prolazi čak i nakon dovoljnog odmora može biti znak problema s bubrezima. Ovo je često povezano s nedostatkom hormona eritropoetina, koji bubrezi luče, a koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Upozoravajući znakovi:Kronični umor i slabost.
Teškoće s koncentracijom i osjećaj iscrpljenosti.
5. Anemija
Anemija može biti rezultat smanjenog lučenja eritropoetina, što dovodi do nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Ako ste anemični, to može biti pokazatelj problema s bubrezima.

Šta tražiti:Bljedilo kože i sluznica.
Kratkoća daha i vrtoglavica.
6. Loš ukus u ustima
Nakupljanje toksina u tijelu zbog nefunkcionalnih bubrega može uzrokovati metalni okus u ustima i loš zadah.

Šta tražiti:Metalni okus u ustima.
Kronično loš zadah.
Zdravlje bubrega je od vitalnog značaja za cjelokupno zdravlje tijela. Prepoznavanje ranih simptoma oštećenja bubrega može pomoći u pravovremenom liječenju i prevenciji daljnjih komplikacija. Ako primijetite više od jednog simptoma navedenog u ovom vodiču, najbolje je konzultirati se sa ljekarom kako biste obavili potrebne pretrage i osigurali optimalno zdravlje svojih bubrega.

 

Preporučujemo