Zmije su korisni predatori u ekosustavu, ali ih mnogi ljudi ne žele u blizini svojih domova. Evo nekoliko detaljnih savjeta kako smanjiti prisutnost zmija u vašem dvorištu ili vrtu:

Održavanje Travnjaka i Živica
Redovno Košenje Trave: Držite travnjak uredno pokošenim, posebno u područjima blizu kuće. Visoka trava pruža zmijama idealna skrovišta.
Podrezivanje Živica: Redovno podrezujte živice, posebno one nisko pri tlu. Gusti grmovi i visoka vegetacija također pružaju zaklon zmijama.Uklanjanje Gomila i Starih Predmeta: Složite kamenje, trupce i drva za ogrjev dalje od vrta i kuće. Idealno je ove materijale čuvati na policama.
Rješavanje Otpadaka i Nepotrebnih Predmeta: Izbjegavajte držanje nepotrebnih predmeta poput dasaka, starog namještaja ili bilo kakvih predmeta koji mogu poslužiti kao skrovišta.


Kontrola Hrane i Vode
Čuvanje Hrane za Kućne Ljubimce: Držite hranu za kućne ljubimce u hermetički zatvorenim posudama. Ostavljena hrana može privući glodare, a time i zmije.
Kontrola Glodara: Uklonite izvore hrane i vode za glodare, jer zmije često dolaze u potrazi za plijenom.
Fizičke Barijere
Postavljanje Ograde Otporne na Zmije: Razmislite o postavljanju ograde od čelične mreže, plastične folije ili mreže. Ograda treba biti visoka najmanje 100 cm, ukopana u zemlju najmanje 30 cm i nagnuta prema van kako bi se spriječilo penjanje.
Korištenje Materijala koji Otežavaju Klizanje: Rasipajte materijale poput listova božikovine, šišarki, ljuski jajeta i šljunka oko vrta ili dvorišta kako bi zmijama otežali kretanje.


Prirodni Odbijači
Sadnja Biljaka koje Odbijaju Zmije: Neke biljke prirodno odbijaju zmije, a među njima su:
Neven (Calendula): Njegov miris odbija zmije.
Limunska trava (Cymbopogon): Ima jak citrusni miris koji zmije ne vole.
Pelin (Artemisia absinthium): Gorki miris pelina djeluje kao prirodni repelent za zmije.
Dodatne Mjere
Održavanje Čistoće: Održavajte čistoću oko kuće, u garaži i na terasama. Redovno čistite i provjeravajte mjesta koja su potencijalna skrovišta.
Kontrola Vode: Zmije privlače i izvori vode, pa se potrudite da nema stajaće vode ili neurednih lokacija gdje bi se voda mogla skupljati.
Pridržavajući se ovih savjeta, možete značajno smanjiti vjerojatnost prisutnosti zmija u vašem dvorištu ili vrtu i učiniti svoje okruženje sigurnijim.

 

Preporučujemo