Nutritivna vrijednost banana je dobro poznata u ljudskoj ishrani. Međutim, kada jedete ovo voće koje je bogato mineralima i vitaminima, ne bacajte koru, jer je ona jedan od najboljih njegovatelja i nezamjenjiv dodatak za vaše sobne biljke.
Ako brinete o svojim ljepotama uz ova četiri jednostavna savjeta, oni će vam biti zahvalni i imat ćete bujno, zdravo, lijepo cvijeće na kojem će svi pozavidjeti.
Očistite listove biljke
Jedan od najboljih načina da vaš ljubimac zablista je da trljate listove korom banane. Na ovaj način ne samo da uklanjate prašinu s njih već i nahranite njihove zelene dijelove. Listovi će postati sjajni i puni. Ovaj postupak možete ponoviti dva puta mjesečno.
Nahranite cveće

Kore od banane su organskog porijekla i lako se razgrađuju u kompost, što ih čini najboljim dodatkom za vaše biljke. Koru banane narežite na kriške i zakopajte u saksiju oko biljke ili u zemlju oko ruže. Prema The Telegraphu, biljke će biti bujnije i ljepše, a ruže će cvjetati kao nikada do sada.
otjerati insekte
Još jedna sjajna stvar kod kore od banane je to što se njome lako možete riješiti insekata. Savršeno za sve koji imaju baštu i ne žele da koriste pesticide. Pomiješajte koru banane i zakopajte je nekoliko centimetara duboko oko biljke i insekti će se raspršiti.
Banana voda
Ako koristite koru od banane, nema potrebe za drugim metodama hranjenja sobnih biljaka. Napravite jednostavno rješenje za zalijevanje cvijeća. Prilikom zalijevanja biljaka najbolje je koristiti zrelu, potamnjelu koru banane, staviti je u vodu sa malo smeđeg šećera i ostaviti da odstoji dan-dva.
Kore od banane sadrže minerale kao što su kalcijum, fosfor i kalijum, koji su prava blagodat za negu biljaka. Minerali u kori se oslobađaju u vodu nakon 24 do 48 sati, a ako jednom tjedno zalijete svoje biljke ovim rastvorom, vaša cvjetnica će izgledati kao botanička bašta tokom cijele godine.

Preporučujemo