Zlatna puzavica, takođe poznata kao zlatni bršljan, lozica ili đavolji bršljan, spada među najlakše kućne biljke za uzgoj, čak i za one koji nisu baš redovni u zalivanju biljaka. Osim što je jednostavna za održavanje, smatra se jednom od omiljenih biljaka jer se veruje da donosi besprekorno zdravlje i obilje novca u dom.

Ova vinova loza potiče sa Solomonovih ostrva u južnom Pacifiku i ima šiljaste zelene listove u obliku srca, koji ponekad mogu biti prošarani belim, žutim ili bledozelenim prugama. Njeni ovalni listovi su jarko zelene boje s izraženim belim mrljama, zavisno o nivou svetlosti koje prima. Prirodno je rasprostranjena u zemljama dalekog Istoka, kao što su Japan, Kina, Indija i Australija, gde može narasti preko 20 metara.Zlatna puzavica može se uzgajati u zatvorenim prostorima tokom cele godine i brzo raste, često dodajući između 30 i 45 cm dužine mesečno. Važno je napomenuti da je ova biljka toksična za kućne ljubimce.

Iako se zlatna puzavica ne pričvršćuje sama za rešetke ili lestvice (kao što bi to radio običan bršljan), može se postaviti na potporu kako bi stvorila izgled upletene biljke. Kada se gaji kao sobna biljka, često naraste do 9 metara, mada se većina održava na urednoj dužini. Ako odlučite da joj dozvolite da preraste u dugu lozu, može se pričvrstiti na kuke kako bi se kretala duž zidova ili preko prozorskih okvira. Važno je povremeno olabavljivati loze koje same rastu kako bi se izbegla zamršenost.

Iako preferira jarko, indirektno svetlo, zlatna puzavica može uspevati i u slabije osvetljenim prostorima, uključujući i one sa samo fluorescentnim osvetljenjem, čineći je odličnim izborom za kancelarije i druge prostore gde svetlost nije obilna. Osim što poboljšava kvalitet vazduha, prema narodnom verovanju, donosi sreću, novac i dobro zdravlje onima koji je gaje.

Preporučujemo