Kopriva je postala dragocjen saveznik u ekološkoj poljoprivredi, sve više privlačeći pažnju svojom izuzetnom učinkovitošću. Njena dvostruka uloga kao gnojiva i pesticida čini je neprocjenjivom za uzgajivače biljaka.

Kada je riječ o upotrebi kao gnojivo, čaj od koprive predstavlja pravu blagodat za biljke. Ovaj čaj, bogat dušikom, potiče rast i razvoj biljaka, potiče stvaranje klorofila i jača otpornost na stresne uvjete, bolesti i štetnike. Za pripremu ovog dragocjenog gnojiva, stabljike i listovi koprive se sitno nasjeckaju i stavljaju u posudu zajedno s vodom. Nakon 15 dana, kada boja čaja potamni i prestanu mjehurići, gnojivo je spremno za upotrebu.

Gnojivo se može primijeniti ili zalijevanjem tla oko biljaka ili folijarnom primjenom. U prvom slučaju, razrjeđuje se vodom u omjeru 1:10, dok se u drugom slučaju, prije upotrebe procijedi i razrijedi vodom u omjeru od 1:10 do 1:25.

Kopriva također može poslužiti kao prirodni insekticid u obliku čaja ili ekstrakta. Za pripremu insekticidnog čaja, kopriva se kombinira s pelinom i prelije kipućom vodom, ostavljajući da odstoji najmanje pola sata. Nakon filtriranja i hlađenja, ovaj prirodni sprej je spreman za upotrebu protiv oboljelih biljaka.

Ekstrakt koprive, s druge strane, idealan je za borbu protiv ušiju na biljkama. Za pripremu ekstrakta, usitnjena kopriva se prelije vodom i ostavi da odstoji 24 sata uz povremeno miješanje. Nakon toga, ekstrakt se procijedi i koristi za prskanje zaraženih biljaka bez dodatnog razrjeđivanja.

Preporučujemo