Prokelj je povrće koje pruža izuzetne koristi za naš organizam. Bogat je hranjivim tvarima i važan je izvor vlakana koji potiču probavu masti.

Vlakna u prokelju doprinose snižavanju kolesterola povezujući se s žučnim kiselinama, što smanjuje rizik od srčanih bolesti i poboljšava zdravlje krvnih žila.

Osim toga, prokelj je izvor brojnih antioksidanata, uključujući vitamine C, E i A, te minerala poput mangana, koji pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Vitamin K prisutan u prokelju igra ključnu ulogu u regulaciji upalnih procesa u tijelu, smanjujući rizik od srčanog udara i poboljšavajući opće zdravlje kardiovaskularnog sustava. Omega-3 masne kiseline prisutne u prokelju također su važne za normalno funkcioniranje organizma.

Prokelj je idealna namirnica ako želite izgubiti težinu. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, olakšava bržu probavu hrane i održava normalnu razinu šećera u krvi. Konzumacija jedne šalice prokelja dnevno može spriječiti zatvor i održavati stabilnu razinu energije tijekom dana.

Sulforafan prisutan u prokelju ima važnu ulogu u zaštiti sluznice želuca, sprječavajući prekomjerno razmnožavanje bakterije Helicobacter pylori, koja može uzrokovati različite zdravstvene probleme poput čira na želucu.

Prokelj je također izvrstan izvor vitamina B kompleksa, posebno folne kiseline, koja je važna za pravilan razvoj fetusa tijekom trudnoće i za općenito zdravlje živčanog sustava.

Osim toga, prokelj je niskokalorična namirnica, što ga čini idealnim izborom za ljude koji žele kontrolirati unos kalorija i održavati zdravu tjelesnu težinu.

Neki istraživači sugeriraju da redovita konzumacija prokelja može imati pozitivan utjecaj na zdravlje mozga i smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Uz sve ove zdravstvene koristi, prokelj je također vrlo prilagodljiva namirnica koja se može pripremiti na različite načine, kao što su kuhanje, pečenje, ili dodavanje u razne salate, što ga čini jednostavnim dodatkom svakodnevnoj prehrani.

 

 

Preporučujemo