Za one koji nemaju pristup vrtu ili dvorištu, sjajna vijest je da tikvice mogu uspješno rasti u kantama ili posudama, pružajući slične prinose kao i one iz tradicionalnog povrtnjaka.

Na vašem balkonu ili terasi, nudimo vam šest korisnih savjeta za uspješan uzgoj tikvica.

1. Pri odabiru vrste tikvica, prednost dajte minijaturnim sortama koje su lako berive i ukusne. Ne zaboravite da cvjetovi tikvica također imaju svoju kulinarsku vrijednost, što je idealno za one s istančanim nepcem.
2.
Kada birate posudu za sadnju tikvica, važno je odabrati mudro. Budući da tikvice imaju plitak korijenski sustav, mogu uspjeti u manjim posudama. Međutim, preporučljivo je odabrati veće posude s kvalitetnim slojevima tla kako bi biljke dobile dovoljno hranjivih tvari. Keramičke ili drvene posude su odličan izbor, ali ne zaboravite redovito zalijevati jer tikvice vole vlagu.

3. Za optimalan rast tikvica, ključno je osigurati tlo koje zadržava vlagu. Preporučena smjesa tla sastoji se od ilovače, domaćeg komposta i lišća. Ova kombinacija ne samo da pruža potrebne minerale, već i zadržava potrebnu vlagu za uspješan razvoj tikvica.

4. Tikvice vole sunce, stoga je važno postaviti posudu na sunčano mjesto. Pružite im barem 6 sati sunčeve svjetlosti svakoga dana, što ne bi trebalo biti teško jer se posude lako premještaju po balkonu prema potrebi.

5. Osigurajte im potporu za penjanje, poput ograde na terasi, kako bi se biljke mogle vertikalno razvijati.

6. Redovito zalijevajte biljke tikvica, održavajući ravnotežu između vlažnosti i izbjegavanja pretjeranog zalijevanja, jer tikvice preferiraju vlažne uvjete, ali ne vole biti potopljene.

 

Preporučujemo