Na emisiji “Ordinacija” na RTS-u, dr. Dejan Čubrilo je raspravljao o trendu detoksikacije, ističući da to nije samo prolazna moda poput kratkih postova ili konzumiranja određenih sokova na ograničeno vrijeme. Prema njegovom mišljenju, detoksikaciju treba shvatiti kao sistematski proces, posebno zbog neravnoteže uzrokovane lošom prehranom.

Dr. Cubrilo naglašava važnost razumijevanja uzroka neravnoteže u tijelu, koji često proizlaze iz nepravilne probave hrane. Osim toga, ističe potrebu za stvaranjem okruženja koje potiskuje potražnju za drogom, umjesto samo razvoja novih lijekova.

Kroz primjere poput povećanja razine inzulina kod osoba s masnom jetrom, dr. Cubrilo pokazuje kako prehrambene navike utječu na zdravlje. Predlaže uključivanje antioksidansa u prehranu, pri čemu voće i povrće igraju ključnu ulogu, te naglašava važnost kontrolirane konzumacije šećera i veličine porcija.

Uz to, preporučuje korištenje minimalne količine masti za okus, integriranje začinskog bilja u prehranu te povremeno uživanje u vodi s limunom od đumbira radi zdravlja žučnih puteva. Kada je riječ o sokovima za detoksikaciju, dr. Cubrilo upozorava na njihov potencijalni negativni utjecaj na razinu inzulina i metabolizam masti te preporučuje ograničenu konzumaciju.

Dr. Cubrilo također naglašava važnost raznolike prehrane koja uključuje voće i povrće bogato antioksidansima radi podrške zdravlju tijela. Ističe da se sokovi za detoksikaciju trebaju konzumirati s oprezom, posebno zbog potencijalnog utjecaja na razinu inzulina i metabolizam masti.

Preporučuje izbjegavanje prekomjerne konzumacije sokova koji su obrađeni kako bi se smanjio negativan utjecaj na gušteraču. Dr. Cubrilo ističe važnost svijesti o prehrambenim navikama i njihovom utjecaju na zdravlje, te savjetuje pojedincima da se usredotoče na cjelovitu prehranu umjesto na brze, privremene rješenja.

Kroz svoje savjete, dr. Cubrilo potiče promišljenu i uravnoteženu prehranu kao ključ za održavanje zdravlja i prevenciju metaboličkih problema.

Preporučujemo