Kašalj je grčevita kontrakcija mišića koja izbacuje sluz koja se nakuplja u bronhima i može biti zarazna. Stoga je kašalj pomoćnik kojem je potrebna podrška. Rješenje ovog problema je liječenje žalfijom.
Zašto žalfija pomaže u ublažavanju kašlja?
Visoka efikasnost ove biljke je zahvaljujući vrijednim eteričnim uljima sadržanim u njenim listovima, a koja imaju antibakterijska i protuupalna svojstva. Sadrže i velike količine fosforne kiseline, vitamine C, B1, P i tanine. Narodna medicina preporučuje uzimanje odvarka od mlijeka žalfije za liječenje suhog kašlja.
Vjeruje se da napitak ublažava suhi kašalj, smanjuje sluz, stimulira izlučivanje sluzi i potiče iskašljavanje. Ima antiseptička i protuupalna svojstva i pomaže u bržem oporavku.
Koristite mleko od žalfije protiv kašlja. recept:
U šerpu je potrebno uliti 250 ml mlijeka, dodati 1 žlicu žalfije i prokuvati na laganoj vatri.
Čim mleko provri, sklonite ga sa šporeta. U čorbu dodajte 1 kašičicu putera, promešajte i ostavite da odstoji oko 15 minuta.

Zatim procijedite temeljac, dodajte 1 kašičicu meda i 1/3 kašičice kurkume (deca – 1/4 kašičice) i promešajte.
Ovu supu treba popiti cijelu pola sata prije spavanja. Zagarantovano je da ćete imati mirnu noć bez gadnog kašlja.
Možete se pripremiti nekoliko dana dok se ne osjećate opušteno i možete lako iskašljati sluz iz bronha.
Ovaj recept mogu koristiti i djeca i odrasli.
Međutim, iako je ovaj recept vrlo efikasan kod problema s kašljem, liječnici odavno preporučuju da žalfija ima odlična ekspektoransna svojstva i stoga se treba pridržavati određenih medicinskih preporuka.
Na primjer, ovaj napitak može zaustaviti dojenje i stoga se ne preporučuje ženama koje doje. Također, budite oprezni s osobama koje su sklone oboljenjima bubrega i niskom krvnom tlaku.

Preporučujemo