Hemoroidi su proširene vene na kraju debelog crijeva, često uzrokovane upalom i oticanjem vena. Ovi neugodni problemi mogu rezultirati krvarenjem, posebno nakon pražnjenja crijeva ili jakog napora. U težim slučajevima, hemoroidi mogu spontano izlaziti, što može ukazivati na drugi stupanj ove tegobe. Preporučuje se tretiranje hemoroida dok su u ranim fazama kako bi se izbjeglo pogoršanje stanja, dok se u četvrtom stupnju često preporučuje kirurški zahvat.

Hemoroidi mogu nastati uslijed dugotrajnog sjedenja, nedostatka fizičke aktivnosti ili nepravilne prehrane, što može dovesti do tvrde stolice i dodatnog naprezanja. Mnogi ljudi vjeruju da soda bikarbona može pomoći u ublažavanju tegoba hemoroida, s obzirom da olakšava zatvor i smanjuje mogućnost pojave hemoroida. Preporučuje se uzimanje 10 grama sode bikarbone razmućene u čaši vode nakon obroka.

Također, soda bikarbona može se koristiti i za tople kupke. Pomiješajte 3 žlice sode bikarbone u litri tople vode, a zatim sjedite u ovom rastvoru barem 10 minuta dok se voda ne ohladi. Nakon toga, isperite se toplom vodom i nanesite neutralnu bebi kremu bez alkohola radi dodatne hidratacije.

Nakon svega navedenog, važno je da se pravilno hranite, izbjegavajući ljutu i začinjenu hranu kako biste smanjili rizik od pojave ili pogoršanja hemoroida.

Preporučujemo